1. lipnja 2015.

Piadina Romagnola

Piadina Romagnola Piadina Romagnola



















Sastojci za tijesto:
  • 500 gr brasna
  • 180 ml tople vode
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 70 g putera
Nadjev:
  • proizvoljne količine pilećih fileta
  • 2 jajeta
  • malo brašna
  • 2 paprike
  • 1 glavica luka
  • malo vrhnja za kuhanje
  • so
  • biber
  • mješavina začina
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto, pa ostavite pola sata da odmara. Na malo ulja propržite sjeckane paprike, pa dodajte na kolutove sjeckan luk. Posolite, pobiberite, pa prelijte pavlakom. Pileće filete izrežite na parčad, istanjite čekićem, začinite mješavinom začina, pa uvaljajte prvo u brašno, pa u umućena jaja. Pržite u zagrijanom ulju. Tijesto koje je odmorilo podijelite na 8 loptica. Svaku razvaljajte na pobrašnjenoj poglozi na veličinu palačinke (ili malo veće), pa dobro izbockajte viljuškom. Tavu premažite sa par kapi ulja, zagrijte, pa spuštajte piadine da se peku po 2 minute sa svake strane. Još tople filujte pohovanim filetima i nadjevom od paprika i luka. Preklopite, pa poslužite.
Piadina romagnole se služe filovane sirom, salamom, suhim mesom, tunjevinom, paradajzom, svježom salatom… ali i u slatkoj varijanti filovane nutellom, džemom, marmeladom, čokoladom, orasima… Sve je stvar ukusa. Toplo preporučujem.
Prijatno!

Related Posts:

  • Piadina Romagnola Sastojci za tijesto: 500 gr brasna 180 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); tople vode 1 kašičica sode bikarbone 1 kašičica soli 70 g putera Nadjev: proizvoljn… Read More

0 komentari :

Objavi komentar