3. lipnja 2015.

Mekike

mekike Mekike



















Sastojci:
  • 0.5 kg brašna
  • 40 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 4 dl mlake vode ili vode i mleka
  • ulje za prženje
Priprema:
U deo brašna dodati izmrvljen kvasac, malo šećera i mlaku vodu, da uskisne na toplom mestu.
U preostalo brašno dodati izmućeno jaje, so, uskisli kvasac i uz dolivanje preostale vode, umesiti testo, mekše nego za hleb. 10 minuta ga lupati varjačom, dok se ne počne odvajati od zidova posude. Pokriti testo i ostaviti ga na toplom da kisne. Posle 10 minuta, još jednom izlupati testo, par puta i ostaviti ga da stoji dok ne stigne do ruba posude.
Zatim zagrejati ulje u dubljem sudu, manjeg prečnika (da stane jedna mekika, kako bi bila šupljikavija i manje masna).
Kad se ulje ugreje, smanjiti na srednju temperaturu i početi sa prženjem, tako da se ruke ovlaže vodom, zahvati testo i razvlači prstima i spušta u toplo ulje. Pržiti ih 3- 4 minuta sa obe strane.
Dobar tek!
Napomene: Služiti sa jogurtom, kiselim vrhnjem, kefirom ili mlekom.
Prijatno!

Related Posts:

  • Mekike Sastojci: 0.5 kg (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); brašna 40 g svežeg kvasca 1 kašičica soli 1 jaje 4 dl mlake vode ili vode i mleka ulje za prženje Priprema: … Read More
  • Brze mekike , šupljikave i posne Mekike najcesce pravim na ovaj nacin,jer uglavnom sam u zurbi,a inace su premekane i preukusne.Iznutra supljikave a spolja blago hrskave i rumene.Ukus i miris me podsecaju na skolu i velike odmore.Tada smo  svaki d… Read More

0 komentari :

Objavi komentar