28. svibnja 2015.

Turoš pita

turos pita Turoš pitaSastojci za testo:
  • oko 450 g brašna
  • 120 g gustina
  • 200 g margarina
  • 2 dl kisele pavlake
  • 2 žumanjka
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice šećera
Nadev:
  • 0.5 kg sitnog sira
  • 2 dl pavlake
  • 2 žumanjka
  • 2 kašike gustina
  • 1/2 praška za pecivo
  • po ukusu soli
  • 4 belanjka
Za premazivanje:
  • 1 žumanjak
  •  1 kašika mleka
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamesiti testo, pa ga ostaviti 1/2 h u frižider. Testo podeliti na dva dela. Jedan deo, razviti oklagijom približno obliku tepsije )đuvečara=, koja je prethodno namazana margarinom i posuta brašnom. Testo prstima podići po rubovima tepsije.
Sjediniti sir, žumanjke, kiselu pavlaku. Posoliti )ako sir nije dovoljno slan=, pa dodati gustin, sjedinjen sa praškom za pecivo. Dobro umutiti. Zatim pažljivo umešati prethodno ulupane belanjke u čvrst sneg. Umešati ih varjačom. Fil staviti preko testa. Preko fila staviti drugu polovinu testa, koje je razvijeno oklagijom i isečeno u trake. Trake se slažu preko fila u obliku rešetke. Zatim umutiti žumanjak sa mlekom, pa premazati trake. Peći na 180 C, oko 40 minuta. Pečenu pitu ostaviti 5-6 minuta, da odmori, pa seći na komade.
Napomene Nadev može biti i sir, kojem su dodane sečene masline.
Nadev može biti i sa zaslađenim sirom, kojem je dodano razno voće, pa je pita u slatkoj varijanti.
Prijatno!

Related Posts:

  • Turoš pita Sastojci za testo: oko 450 g brašna 120 g gustina 200 g margarina 2 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); dl kisele pavlake 2 žumanjka 1/2 praška za pecivo 1/2 kašičice soli 1/2 kašičice šećera Nadev: 0… Read More

0 komentari :

Objavi komentar