13. ožujka 2015.

Kongo torta


 

Priprema

Navečer!: Čokoladu za kuhanje narezati. Vrhnje za šlag dobro zagrijati, skloniti sa štednjaka, umiješati čokoladu i miješati sve dok se čokolada ne otopi. Mješavinu prebaciti u drugu posudu (usku i visoku radi lakšeg miješanja mikserom), ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi,

zatim staviti u hladnjak da se preko noći dobro ohladi.
Sutradan! Za biskvit: Brašno, prašak za pecivo i kakao izmiješati i prosijati. Mješavini brašna dodati mljeveni badem i još jednom dobro izmiješati. Jaja mikserom kremasto izraditi (oko 1 minutu). Šećer postepeno dodavati neprestano miješajući. Kada ste cijelu količinu šećera umiješali nastavite 2 – 3 minute mikserom miješati. Mješavinu brašna istresti na smjesu od jaja i metlicom za snijeg izmiješati.
Dno kalupa za tortu (26 cm) premazati masnoćom (uljem ili maslacem) i prekriti papirom za pečenje. Tijesto istresti u kalup, fino izravnati i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 170 °C oko 35 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice, ostaviti u kalupu da miruje oko 5 minuta, zatim oprezno nožem biskvit odvojiti od obruča kalupa, na biskvit položiti komad papira za pečenje i rešetku te biskvit preokrenuti na rešetku. Papir na kojem se biskvit pekao oprezno odvojiti i biskvit ostaviti da se potpuno ohladi.
Za kremu od vanilije: Puding od vanilije i šećer izmiješati. Dodati 50 ml mlijeka i izmiješati (bez grudica). Mlijeko (300 ml) zakuhati, skloniti sa štednjaka, temperaturu smanjiti, umiješati mješavinu pudinga, vratiti na štednjak i miješajući oko 1 minutu kuhati. Skloniti sa štednjaka, prebaciti u drugu posudu, prekriti prozirnom folijom direktno na površinu da se ne stvori korica na pudingu i puding na sobnoj temperaturi ostaviti da se ohladi. Maslac sobne temperature mikserom 1 – 2 minute miješati. Hladan puding mikserom dobro izmiješati i žlicu po žlicu pudinga dodavati maslacu neprestano miješajući.
Za kremu od čokolade: Vrhnje za šlag s čokoladom izvaditi iz hladnjaka, dodati mu 2 vrećice učvršćivača za šlag i mikserom čvrsto izraditi.
Slaganje torte: Biskvit jednom vodoravno prerezati, kako bi dobili dva biskvita jednake debljine. Jedan biskvit staviti na tanjur za tortu, oko biskvita položiti obruč kalupa i biskvit preliti sa 50 ml čokoladnog mlijeka.
Kremu od vanilije staviti u špricu za kremu sa širokim nastavkom promjera oko 12 mm i početi od ruba istiskivati kremu u tri kruga. Između krugova ostavljati razmak oko 2 cm. Zatim špricu za kremu oprati i napuniti je kremom od čokolade (3 žlice kreme ostaviti za ukrašavanje). Prostore između kreme od vanilije puniti čokoladnom kremom. Zatim drugi biskvit položiti na kremu, oprezno dlanovima lagano ispritiskati da se krema fino spoji s biskvitom i izravna. Biskvit preliti preostalim čokoladnim mlijekom (50 ml) i tortu ostaviti u hladnjaku 5 – 6 sati da se krema stegne.
Za glazuru: Čokoladu za kuhanje sitno narezati. Vrhnje za šlag i mlijeko na štednjaku dobro zagrijati. Skloniti sa štednjaka dodati narezanu čokoladu i miješati sve dok se čokolada ne otopi. Zatim glazuri dodati ulje i kratko izmiješati. Glazuru izliti na sredinu torte i laganim naginjanjem torte glazuru razliti po cijeloj površini torte. Nakon toga nožem odvojiti tortu od obruča kalupa i laganim naginjanjem torte pustiti da se glazura sa svih strana počne malo slijevati preko ruba. Uz pomoć noža i kista prekriti, obložiti glazurom rub torte i tortu staviti u hladnjak da se glazura stegne. Čokoladnom kremom koju smo odvojili (3 žlice) staviti u špricu za kremu i tortu ukrasiti. Po želji na tortu stavljati tanke pločice od čokolade!
Tortu rezati vrućim nožem, koji umačemo prvo u vrelu vodu, zatim obrišemo i tortu režemo. Za svaki novi rez postupak ponavljati!


Sastojci

  • KREMA OD ČOKOLADE:
  • vrhnje za šlag: 400 ml
  • čokolada za kuhanje: 200 g
  • učvršćivač za šlag: 2 vrećice
  • BISKVIT:
  • jaja: 4
  • šećer: 150 g
  • brašno, glatko: 100 g
  • prašak za pecivo: 2 žličice
  • kakao u prahu: 20 g
  • bademi, mljeveni: 50 g
  • PRELJEV:
  • čokoladno mlijeko: 100 ml
  • KREMA

    OD VANILIJE:
  • puding od vanilije: 1 vrećica
  • šećer: 40 g
  • mlijeko: 350 ml
  • maslac, sobne temperature: 125 g
  • GLAZURA:
  • čokolada za kuhanje: 200 g
  • vrhnje za šlag: 120 ml
  • mlijeko: 50 ml
  • ulje: 50 ml

Related Posts:

  • Kongo torta   Priprema Navečer!: Čokoladu za kuhanje narezati. Vrhnje za šlag dobro zagrijati, skloniti sa štednjaka, umiješati čokoladu i miješati sve dok se čokolada ne otopi. Mješavinu prebaciti u drugu posudu (us… Read More

0 komentari :

Objavi komentar