13. ožujka 2015.

Bosanska poslastica


  Priprema

Tijesto I: Pećnicu

zagrijati na 180 °C. Lim za pečenje (40 x 26 cm) namazati maslacem i posuti grizom ili oštrim brašnom. Jaja i šećer mikserom pjenasto izraditi (oko 5 minuta). Orahe, griz i kakao prah izmiješati, dodati u smjesu od jaja i lagano metlicom za snijeg izmiješati. Prilikom miješanja uvijek podizati smjesu od dolje prema gore.
Tijesto istresti u lim, izravnati i napola ispeći (oko 15 minuta). Tijesto II preliti preko napola pečenog kolača, ponovno staviti peći oko 15 minuta. Kolač izvaditi iz pećnice.
Dok se kolač peče skuhati preljev i vrućim preljevom preliti po vruć kolač. Kolač ostaviti da se potpuno hladi te hladan premazati glazurom.
Tijesto II: Jaja, šećer i naribanu koricu limuna mikserom pjenasto izraditi (5 minuta). Dodati brašno izmiješano s grizom i lagano metlicom za snijeg umiješati.
Preljev: šećer, vodu i sok od limuna kuhati oko 5 minuta.
Glazura: Čokoladu narezati i zajedno s maslacem i uljem na laganoj vatri otopiti (ili na pari). Skloniti sa štednjaka, dodati vrhnje i miješati sve dok se ne dobije glatka masa. Odmah glazuru premazati po kolaču.
Ukrašavanje: Bijelu čokoladu narezati i zajedno s maslacem i uljem otopiti. Skloniti sa štednjaka, umiješati vrhnje te kolač ukrasiti bijelom glazurom i perlama.
Napomena: Umjesto korice od limuna može se naribati korica od naranče.
 

Sastojci  
Tijesto I.:
  • 5 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 10 dag mljevenih oraha
  • 5 dag isjeckanih oraha
  • 3 žlice griza
  • 2 žlice kakao praha
 
Tijesto II.:
  • 5 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 4

    žlice griza
  • 1 žlica brašna
  • naribana korica od 1limuna
 
Preljev:
  • 30 dag šećera
  • 1 l vode
  • sok od 1 1/2  limuna
 
Glazura:
  • 15 dag čokolade za kuhanje
  • 8 dag maslaca
  • 2 žlice ulja
  • 2 žlice kiselog vrhnja

Ukrašavanje:
  • 10 dag bijele čokolade za kuhanje
  • 5 dag maslaca
  • 1 žlica ulja
  • 1 žlica kiselog vrhnja

Related Posts:

  • Bosanska poslastica   Priprema Tijesto I: Pećnicu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); zagrijati na 180 °C. Lim za pečenje (40 x 26 cm) namazati maslacem i posuti grizom ili oštrim brašnom. Jaja i šećer m… Read More

0 komentari :

Objavi komentar