Za kremu II: 200 g čokolade narezati. Vrhnje zagrijati i skloniti sa štednjaka. Čokoladu i espreso kavu dodati vrhnju i miješati
sve dok se čokolada potpuno ne otopi. Mješavinu prebaciti u visoku usku posudu i ostaviti u hladnjaku da se hladi najmanje 2 sata.
Za biskvit: Pećnicu zagrijati na 175 °C. Dno lima za pečenje (36 x 29 cm) prekriti papirom za pečenje. Lim namazati prvo maslacem da se papir ne pomiče, pa na njega položiti papir!
Brašno i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. Žumanjke razdvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke čvrsto mikserom izraditi. Zatim polako dodavati 25 g šećera, neprestano miješajući. Maslac, 50 g šećera i sol mikserom kremasto izmiješati (oko 2 minute). Žumanjke jedan po jedan dodavati maslacu, neprestano miješajući (svaki žumanjak miješati 15 – 20 sekundi).
Mješavinu brašna i mlijeko naizmjenično dodavati mješavini žumanjaka i maslaca miješajući. Polovinu snijega od bjelanjaka dodati smjesi i metlicom za snijeg ili žlicom (NE mikserom!) lagano izmiješati. Zatim dodati preostali snijeg i lagano umiješati. Komadići snijega ne moraju potpuno nestati.
Tijesto žlicom (u vidu hrpica) stavljati na lim, razvući po limu i fino izravnati. Staviti peći oko 15 minuta. Pečeni biskvit ostaviti na limu da se hladi najmanje 1 sat. Zatim biskvit odvojiti od papira i prerezati na dva jednaka dijela. Jedan biskvit staviti na tanjur za serviranje. Odrezati 4 komada aluminijske folije i podvući ispod svakog kraja biskvita i podignuti prema gore kako bi dobili visoke rubove, da krema ne iscuri sa strane. Biskvit poprskati sa 6 žlica mlijeka.
Za kremu I: Višnje ili trešnje istresti u cjedilo da se dobro ocijede. Vrećicu pudinga izmiješati sa 3 žlice šećera. Dodati 100 ml soka od višanja i izmiješati (bez grudica). 350 ml soka od višanja staviti na štednjak da zakuha. U sok umiješati mješavinu pudinga i kuhati, neprestano miješajući oko 1 minutu.
Višnje umiješati i kremu odmah istresti na biskvit i izravnati. Odmah prekriti preostalim biskvitom, rukama malo ispritiskati – izravnati i biskvit poprskati sa preostalih 6 žlica mlijeka. Kolač staviti u hladnjak najmanje 3 sata da se hladi. Zatim oprezno odvojiti foliju.
Za kremu II: Čokoladno vrhnje izvaditi iz hladnjaka i kratko mikserom izmiješati (oko 20-ak sekundi), odnosno da šlag dobije gustoću kreme. Ne smije se dugo miješati, da se voda ne počne odvajati od masnoće!!!!
Kremom II premazati biskvit. Na kremi praviti mustru po vlastitom izboru i kolač posuti kakaom te staviti u hladnjak najmanje 30 minuta da se hladi. Kolač rezati vrućim nožem u obliku šnita.
Savjet: Kolač ima najbolji okus ako prije serviranja odstoji na sobnoj temperaturi bar 15 minuta.
Sastojci
- BISKVIT:
- maslac (sobne temperature): 125 g
- šećer: 75 g
- sol: na vrh noža
- jaja: 3
- brašno, glatko: 150 g
- prašak za pecivo: 1 ½ žličica
- mlijeko: 5 žlica
- PRELJEV:
- mlijeko: 12 žlica
- KREMA I:
- kompot od višanja ili
trešanja: 1 (720 ml) - šećer: 3 žlice
- puding od vanilije: 1 vrećica
- KREMA II:
- čokolada za kuhanje: 200 g
- vrhnje za šlag: 275 g
- espresso kava u prahu: 2 žličice
- UKRAŠAVANJE:
- kakao u prahu:
0 komentari :
Objavi komentar