19. veljače 2015.

Zemičke za hamburger

Zemičke za hamburger Zemičke za hamburgerSastojci:
  • 550 grama brašna
  • 230 ml

    mlijeka
  • 120 ml vode
  • 1 jaje
  • 60 grama maslaca
  • 25 grama šećera
  • 10 grama soli
  • 7 grama suhog kvasca
Način pripreme:
U šerpici ugrijati mlijeko i vodu dok ne budu topli pa dodati maslac da se

otopi.
Pomiješati polovinu brašna, suhi kvasac, so i šećer. Polako dodavati mlijeko i mutiti mikserom sa metlicama za tijesto. Nakon što je smjesa postala jednolična umutiti jaje da to sve poveže. Sad dodati i ostatak brašna i mutiti par minuta.
Tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini mijesiti 5-6 minuta dok ne postane glatko. Podijeliti na 12 jednakih komadića, od njih formirati zemičke, poredati ih u pleh u koji stavite papir za pečenje, malo pritisnutu rukom, pokriti kuhinjskom krpom i ostavit oko pola sata da nadođu.
Možete ih premazati jajetom i posuti sjemenkama ili premazati rastopljenim maslacem.
Peći na 200 stepeni oko 15 minuta.
Recept sa Cool.

Related Posts:

0 komentari :

Objavi komentar