- FIL:
- 200 gr šećera
- 1,5 l mlijeka
- 375 gr margarina
- 2 pudinga od vanilije
- 5 žlica gustina
- 200 gr čokolade za kuhanje
- 200 gr mljevenih oraha
- 2 vanilin šećera
- OSTALO:
- 3 kg banana
- 1 kg petit keksa
- 500 ml šlaga
- malo mlijeka za umakanje keksa
. Torta od pet kila prije svega je ukusna i pravi je pogodak za počastiti veći broj gostiju kada imate feštu. Ovu tortu sam odlučila pripremiti jednoj djevojčici za rođendan, tako da sam slaganje torte prilagodila dekoraciji i nisam popunila baš cijelu tacnu, niti potrošila baš sve sastojke, ali vi svakako možete popuniti cijelu površinu. Malo me je mučila kvaliteta šlaga koji mi se pomjerao kako god bi ga povlačila, ali ništa strašno, pogotovo što je još gore išla dodatna dekoracija. Mislim da su se svi sastojci jako dobro spojili, tako da vam preostaje samo da uživate u isprobavanju.
TRI FINE KREME
1. Prvo pripremite fil da se može hladiti.2. Puding, šećer i gustin pomješajte pjenjačom sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
3. Ulijte pripremljene sastojke u uzavrelo mlijeko i nastavite miješati dok smjesa ne postane gusta.
4. Ostavite da se ohladi.
5. U hladno pomiješajte izrađeni margarin.
6. Smjesu podijelite na tri jednaka dijela.
7. U prvi dio umiješajte orahe.
8. U drugi dio umiješajte istopljenu i rashlađenu
čokoladu.
9. U treći dio umiješajte vanilin šećer.
SLAGANJE TORTE OD 5 KILA
1. Keks poslažite po površini tacne.2. Premažite fil sa orasima.
3. Narežite banane na kolutiće i poslažite po cijeloj površini (banane režite kada vam zatrebaju, jer bi inače mogle potamniti).
4. Keks umačite u toplo mlijeko i nastavite slagati.
5. Premažite fil sa čokoladom.
6. Ponovo narežite banane na kolutiće i poslažite po površini.
7. Keks umačite u toplo mlijeko i slažite.
8. Premažite fil sa vanilijom.
9. Banane narežite na kolutiće i poredajte.
10. Površinu i stranice premažite sa šlagom.
Koju vi tortu pripremate kada očekujete veći broj gostiju?
0 komentari :
Objavi komentar