- 800 ml vode
-
5 žlica šećera
-
1 margarin
-
200 gr čokolade za kuhanje
-
1 kg keksa Sport
-
GANACHE GLAZURA:
-
500 ml vrhnja za šlag
-
200 gr čokolade za kuhanje ili mliječne čokolade
-
Fini kolač koji sam pravila ovaj vikend je Lažna mađarica.
Recept sam uzela od mame, koja mi ju preporučuje još od prošle godine,
ali kako to biva sad ću pa sad ću, ne dođe na red. Vjerovatno svima nama
kad čujemo za Mađaricu prođe kroz glavu priprema nekoliko tankih kora
koje iziskuju vrijeme i strpljenje. Ovo je nešto sasvim drugo.
Jednostavno me kolač oduševio time koliko je jednostavan i brz za
napraviti. Okus zaista podsjeća na Mađaricu i kada se jede teško se
zaustaviti, barem je tako kod mene he, he. Svaka Ganache krema (glazura)
je dobra, ali kako je u receptu navedeno da ide sa čokoladom za kuhanje
ja sam po svome ubacila mliječnu čokoladu koja je isto tako dobra. Iz
tog razloga se mora dobro ohladiti prije rezanja, tako da taj dio oko
izbora čokolade možete birati. Jedino sam prije pripreme morala kupiti
Sport keks koji možete pronaći u većim trgovinama. Vjerujem da se može
praviti i sa petit keksom kada se izlomi, mada nisam probala. S obzirom
da su ovih dana velike vrućine, Lažna mađarica je odlična za pripremanje
bez velikog zadržavanja u kuhinji. A kada je malo ohladite i kada
odstoji pozovite i mene na konzumaciju he, he…
OVAKO SE PRIPREMA LAŽNA MAĐARICA
1. Vodu, šećer, margarin i čokoladu za kuhanje stavite da prokuha.
2. U veliku posudu istresite keks.
3. Prelijte sa vrućom
tekućinom.
4. Sve dobro promiješajte.
5. Istresite u tepsiju (moja je dimenzija 25x 35 cm) i poravnajte.
GANACHE GLAZURA SA MLIJEČNOM ČOKOLADOM
1. Nakon što ste smjesu istresli u tepsiju, nastavite pripremati ganache.
2. Vrhnje za šlag stavite na srednju vatru da se kuha do vrenja, bitno je da postigne temperaturu da istopi čokoladu.
3. Prelijte preko iskidane čokolade i miješajte
dok se ne istopi sva čokolada.
4. Prelijte preko pripremljenog kolača.
5. Ostavite u frižideru da prenoći.
0 komentari :
Objavi komentar