Šarenko – kolač koji će vas osvojiti – topi se u ustima

Sastojci
- ZA KORE:
- 3 jajeta
- 450 ml kisele pavlake
- 1 prašak za pecivo
- 15 kašika brašna
- 15 kašika šećera
- 5 kašika mlevenog maka
- 5 kašika mlevenih lešnika
- 5 kašika kakaoa
- ZA FIL:
- 1 l mleka
- 10 kašika griza
- 3 vanilin šećera
- 150 g šećera
- 200 g margarina s ukusom vanile
- 100 g čokolade /bele ili crne/
Priprema
Korak 1
Jaja i šećer penasto umutiti mikserom, dodati pavlaku, mešavinu brašna i praška za pecivo, pa polako promešati varjačom.
Dobijenu smesu podeliti na 3 dela. U jedan deo dodati mak, u drugi mlevene lešnike, a u treći kakao. Sve lepo promešati.
Korak 2
Tepsiju dimenzija 30x20 cmobložiti papirom za pečenje i presuti smesu od maka. Peći je u
zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Na isti
način ispeći i ostale kore.
način ispeći i ostale kore.
Korak 3
FIL:
U šerepu sipati 1 l mleka, dodati šećer i vanilin šećer, pa kuvati dok
ne proključa.
Dodati griz i kuvati uz stalno mešanje dok se griz ne zgusne. U topao
griz staviti čokoladu da se istopi. Pazite da ga ne prekuvate! Kada
varjača počne da ostavlja tragove po dnu šerpe griz je skuvan. Ohladiti
ga, dodati omekšao margarin i sve dobro sjediniti mikserom.
Korak 4
U tepsiju vratiti koru od maka, preliti s 1/3 fila, prekriti korom od kakaoa. Premazati
2/3 fila i prekriti korom od lešnika, pa naneti ostatak fila.
Korak 5
Ja
sam po vrhu stavila glazuru od 100 g čokolade i malo ulja, a ostatak
fila nisam upotrebila i mislim da je za ovaj kolač dovoljno i pola mere
za fil.
0 komentari :
Objavi komentar