Žgaravica je osjećaj žarenja koji se širi iz želuca ili donjeg dijela
prsišta prema vratu. Najčešće je uzrokovana konzumiranjem određene
vrste hrane.
Žgaravica se može kontrolirati pravilnom prehranom (do pet manjih
obroka dnevno koji neće opteretiti želudac) i izbjegavanje peciva od
bijelog brašna. Također jake začine poput papra, paprike i
luka je dobro zamijeniti dodatcima jelu koji poboljšavaju probavu poput: mirodije, lovora, majčine dušice, majorana i ružmarina. S obzirom da proces probave počinje još u ustima, hranu bi trebalo dobro sažvakati i ne konzumirati previše topla ili hladna jela. Savjetuje se izbjegavanje obroka neposredno prije odlaska na počinak, a ako se žgaravica javlja noću, ležanje na lijevom boku može ublažiti tegobe.
Od prirodnih lijekova savjetujemo čaj od lanenog sjemena i crnog gaveza, te čaj od đumbira i limuna.
žlicom. Čaj ocijediti i piti ga nezaslađenog 2-3 čaše dnevno pola sata prije obroka.
luka je dobro zamijeniti dodatcima jelu koji poboljšavaju probavu poput: mirodije, lovora, majčine dušice, majorana i ružmarina. S obzirom da proces probave počinje još u ustima, hranu bi trebalo dobro sažvakati i ne konzumirati previše topla ili hladna jela. Savjetuje se izbjegavanje obroka neposredno prije odlaska na počinak, a ako se žgaravica javlja noću, ležanje na lijevom boku može ublažiti tegobe.
Od prirodnih lijekova savjetujemo čaj od lanenog sjemena i crnog gaveza, te čaj od đumbira i limuna.
Čaj od lanenog sjemena i crnog gaveza
U posudi zdrobiti osušen korijen crnog gaveza i pomiješati ga sa lanenim sjemenom. Mješavinu preliti sa hladnom kamilicom te ostaviti da odstoji sat vremena. Povremeno čaj pomiješati sa drvenomžlicom. Čaj ocijediti i piti ga nezaslađenog 2-3 čaše dnevno pola sata prije obroka.
0 komentari :
Objavi komentar