4. veljače 2015.

Peynirli Börek

Burek1 Peynirli BörekSastojci:
  • 4 lista kora za pitu
  • 4 jajeta


  • 1 parče putera
  • oko 900 g svježeg sira
  • 500 ml jogurta
  • 2 šolje (od 2 dl) finog kukuruznog brašna
  • 2 kašike kisele pavlake
  • po ukusu soli
  • malo ulja
  • malo mlijeka
Priprema:
Odvojiti bjelanca od žumanaca. Sjediniti svježi sir, žumanca i so, pa dobro umutiti. Dodati kiselu pavlaku i jogurt, kao i kukuruzno brašno. Sjediniti. Posebno umutiti snijeg od bjelanaca i

prstohvata soli. Dodati snijeg od bjelanaca u smjesu sa sirom. Pažljivo sjediniti. U pleh premazan puterom staviti 2 lista kora za pitu, tako da prelaze rubove pleha. Na dno staviti još 2 lista. Preko sipati smjesu od sira.Preklopiti korama, koje su prelazile rubove pleha. Premazati sa malo ulja.Peći u pećnici, zagrijanoj na 200 C. Pečenu pitu poprskati sa malo mlijeka, pa vratiti u isključenu pećnicu na 3-4 min.Pečenu pitu rezati na parčad…

Napomene: Poslužiti (toplu ili hladnu) uz kiselu pavlaku, jogurt, salatu…
Prijatno!

Related Posts:

0 komentari :

Objavi komentar