- 6 jaja
- 150 gr. secera
- 1 vanillin secer
- 3 kasike gustina (gusnel-skrobno brasno)
- 2 kasike kakaoa
- 100 gr. brasna
- 400 ml. vrhnja za slag (tecni slag-heavy whipping cream)
- 350 gr. mlijecne cokolade
- 1 vanillin secer
- 1 kasika instant kafe
- 120 gr. putera
- 1 cokolada za ukrasavanje
Odvojite bjelanjke od zumanjaka, izmutite cvrst snijeg i ostavite sa strane.
U drugoj posudu izmutite zumanjke, secer i vanillin secer.
Zumanjcima dodajte gustin i kakao pa izmjesajte.
Dodajte brasno pa ponovo izmjesajte da se smjesa fino sjedini.
Istresite u mali kalup oblozen pek papirom te pecite na 350F-180C dok kora nebude gotova.
Koru potpuno ohladite pa presjecite na 3 djela.
Na pec stavite vrhnje za kuhanje, dodajte i mjesajte dok se cokolada neotopi (netreba prokuhat).
Maknite sa peci, dodajte kafu i vanillin secer pa izmjesajte.
Kremu ostavite u frizider da se hladi, povremeno je izvadite pa malo izmutite.
Puter omeksajte na sobnoj temperaturi i izmutite.
Izmucen
puter dodajte potpuno hladnoj kremi pa dobro sve sjedinite.
Ostavite jos desetak, petnaest minuta kremu u frizider pa mozete filovat tortu.
Jednu trecinu kreme istresite na prvu koru, prekrite drugom korom, prepolovite kremu koja je ostala i istresite na drugu koru.
Prekrijte trecom korom i ostatak kreme istresite na vrh.
Lagano rasporedite preko kore, nema veze sto curi sa strana.
Ukrasite jednom cokoladom i ostavite u frizider da se dobro stegne, najbolje da prenoci prije serviranja.
Prijatno uz ovu zaista finu, ukusnu torticu!
0 komentari :
Objavi komentar