25. veljače 2015.

Najlon pita

Najlon pita Najlon pitaSastojci i priprema:
Jedan od kolaca sto smo pravili a ja ga nabrzaka uslikala, pravljen po receptu COOKS AND BAKES.
Fil:
  • 1 l

    mleka
  • 150 g oštrog brašna
  • 150 g šećera
  • 250 putera
  • vanilin šećer
Crne kore:
  • 1 jaje
  • 250 g šećera
  • 80 g putera
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 5 kašika mleka
  • 2 kašike meda
  • 2 kašike kakaa
  • 450-500 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
Žuta kora:
  • 5 jaja
  • 150 g šećera
  • 150 g brašna
  • 1/3

    kašičice praška za pecivo
  • 2 kašike mlake vode
Postupak:
Prvo napraviti fil, kako bi mogao da se hladi dok se spremaju kore. Puter izvaditi i držati na sobnoj temperaturi. U manji sud sipati brašno. Preliti sa malo mleka i mešati, pa dodati još malo mleka, toliko da se dobije gusta ali tečna masa, gušće nego za palačinke. Ostatak mleka pomešati sa šećerom i skuvati na pari. U vrelo mleko dodati razmućeno brašno i vanilin šećer i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se hladi, poklopljeno, da se ne bi hvatala korica.
Pripremiti crne kore. Brašno prosejati sa praškom za pecivo. Jaje, šećer, puter, vanilin šećer i cimet umutiti mikserom. Dodati mleko, med i kakao, mutiti još minut. Dodavati brašno muteći najmanjom brzinom, a kad postane gusto nastaviti varjačom. Testo treba da bude gusto, meko, ali ne lepljivo. Iseći tri lista od papira za pečenje u veličini pleha od rerne, za svaku koru po jedan. Podeliti testo na dva dela i svaki deo rastanjiti na papiru u što pravilniji pravougaounik (npr. za klasičan pleh od rerne rastanjiti koru na oko 35 x 30 cm), pa prebaciti na pleh. Kore ispeći, jednu po jednu, na prevrnutom plehu od rerne, na 175-180°C oko pet minuta. Pečene kore sa sve papirom prebaciti na drugi pleh ili poslužavnik, može i jednu preko druge, i ostavi da se ohlade. Kako se hladi kora se stvrdnjava, a topla je meka.
Pripremiti žutu koru. Mikserom mutiti jaja i šećer oko 10 minuta. Dodavati brašno prosejano sa praškom za pecivo muteći na najmanjoj brzini. Na kraju dodati dve kašike mlake vode i promešati. Pleh koji je korišćen za crne kore obložiti papirom i izliti testo. Peći na 175-180°C oko 12-15 minuta, tj. dok površina biskvita ne dobije blago rumenu koricu. Izvaditi, i sa sve papirom ohladiti.
Završiti fil. Ohladjeni fil od brašna i mleka kratko razmutiti mikserom pa dodati puter koji je prethodno razmućen žicom ili običnom varjačom i mutiti još malo.
Složiti pitu. Crna kora, polovina fila, žuta kora, polovina fila, crna kora. Složenu pitu ostaviti u frižideru preko noći. Tako će kore skroz omekšati i ceo kolač postati kompaktan. Sutradan seći

na male pravougaonike i pred služenje posuti prah šećerom.

Prijatno!

Related Posts:

0 komentari :

Objavi komentar