25. veljače 2015.

Gumeni kolač

kolac Gumeni kolačSastojci i priprema:
Ovo je kolac stvarno neobicnog naziva ali zato jako ukusan. Dobro ce vam doci kada hocete nesto da pravite a nemate u kuci jaja da, da u ovaj kolac ne ide ni jedno jaje. Dok sam trazila sta da pravim za vikend od kolaca setila sam se ovog sa bloga MAMINA JELA koji svi hvale

i nisam se pokajala.

Kore:
  • 5 dcl mleka
  • 100 gr šećera
  • 4 kašike pekmeza (ja sam stavila od šljiva)
  • 4 kašike ulja
  • 2 kašike kakao
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • 250 gr brašna
Fil:
  • 5 dcl mleka
  • 5 kašika gustina
  • 150 gr šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 250 gr maslaca ili margarina
  • sok od jednog limuna
Priprema:
Sve sastojke za kore izmešati da se dobije smesa gustine kao za palačinke. Kore mozete peći na dva puta u većoj tepsiji pa kore preseći na pola, ili svaku koru posebno u manjoj tepsiji.
Ja sam pekla u tepsiji dimenzija 31x22cm.

Smesu podeliti u 4 činijice(ja sam ih podelili u duboke tanjure za supu), za svaku koru je potrebno oko 275 gr. smese. Staviti papir za pečenje, blago ga nauljiti i posuti brašnom, istresti smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 8-9 minuta. Kora će biti kao deblji palačinak, sjajna i glatka.
Izvaditi koru zajedno sa papirom, odmah odvojiti papir i ostaviti da se ohladi. Peći i ostale korice na isti način.

Fil:


Od 5 dcl mleka odvojiti toliko da se izmeša šećer, vanilin šećer i gustin, ostalo staviti da prokuva. Zakuvati gustin kuvati 2-3 minuta, dodati limunov sok i skinuti sa vatre. Pokriti najlon folijom tako vrelo da se ne uhvati korica tokom hlađenja. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Maslac penasto umutiti, dodavati kašiku po kašiku fila od gustina stalno muteći mikserom.
Filovati kore pa ostaviti kolač nekoliko sati u frižideru pre služenja…
Kolac po zelji mozete ukrasiti rendanom cokoladom.

Prijatno!

Related Posts:

  • Tatarski biftek - Beefsteak Tartare Ovo ukusno jelo predložio bih svima, jer mazanje ukusno začinjenog mesa na prepečeni toast, uz dodatak maslaca može podignuti atmosferu vaše zabave, to je kao igranje neke društvene igre. U istu kategoiju možemo i staviti f… Read More
  • Energetske pločice koje se ne peku Ove energetske pločice u hladnjaku mogu stajati do tjedan dana, a idealne su kao užina, za školu ili posao, kao doručak na brzinu ili čak kao zdrav desert! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); E… Read More
  • Mediteranska pizza Originalna pizza s tunom, dobar tek! Mediteranska pizza za 3 osobe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SASTOJCI ZA TIJESTO 3 šalice polubijelog ili glatkog bijelog brašna šalica vode 1 vreć… Read More
  • Torta sa piškotama i višnjama Potrebno je 2 veće+1manja kutija piškota (oko 500 gr) mlijeko za natapanje piškota rum 4 žumanca  3 kašike šećera 3-4 kesice vanile 100 gr bijele čokolade (ja koristim milku) 50-60 gr putera 1 dl slatk… Read More
  • Meso umotano povrćem Atraktivno i izgledom i okusom, ovo jelo dostojno predstavlja okuse Turske (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (ZA 4 OSOBE) 6 patlidžana 400 g mljevene junetine veća glavica luka zelena papri… Read More

0 komentari :

Objavi komentar