27. veljače 2015.

Krempita sa čokoladom i šlagom

krempita sa čokoladom i šlagom
  • KREMA:
  • 1 l mlijeka
  • 1 l vode
  • 5 jaja
  • 300 gr šećera
  • 200 gr brašna
  • 50 gr gustina
  • 100 gr šećera
  • 2 vanilin šećera

  • ČOKOLADNI PRELJEV:
  • 200 ml šlaga
  • 80 gr čokolade za kuhanje
  • 4 žlice tamnog eurokrema
  • OSTALO:
  • 500 gr lisnatog tijesta
  • 500 ml šlaga

Ovo je krempita po maminom receptu koji ona ima sigurno dvadeset godina. Kada je dobila recept rekli su joj da se radi o pravom slastičarskom, zbog čega me je često znala pitati jesam li ga pravila za blog s obzirom da je dobar. Odlučila sam da ne želim praviti skroz jednostavnu varijantu samo sa tijestom već mi je puno ljepše ubaciti čokoladu i šlag. Nedavno sam za jednu priliku pravila,

ali kako sam filozofirala sa mjerama da mi sve skupa u kombinaciji lijepo izgleda krempita vizuelno nije zadovoljila. Iz tog razloga, povodom mog rođendana, odlučila sam je ponoviti i počastiti svoje goste onako kako treba, tako da smo uživali. Prilikom pečenja tijesta morate računati da će vam se ono malo smanjiti, tako da sam ja razmišljala možda čak napraviti malo veće, ali nisam bila sigurna koliko veće. Išla sam po dimenzijama tepsija jer na kraju mi je lakše bilo odrezati višak materijala uz tijesto kojeg ne bude puno. Krempita se može raditi po želji tijesto-krema-tijesto, tijesto-krema-čokolada, tijesto-krema-šlag-čokolada ili čak ovako kako sam ja pravila.

KAKO ISPEĆI LISNATO TIJESTO

1. Zamrznuto lisnato tijesto prvo odmrznite.
2. Na masnom papiru razvaljajte jednu koru na potrebne dimenzije, moja tepsija je promjera 24 x 37 cm.
3. Tijesto izbockajte vilicom da se ne napiruje prilikom pečenja.

izbockano lisnato tijesto







4. Zajedno sa masnim papirom postavite tijesto na izvrnutu tepsiju.
5. Pecite na 200 stupnjeva 10-15 minuta dok tijesto malo požuti.

pečeno lisnato tijesto


 

6. Pečeno ostavite da se ohladi.
7. Tijesto sam postavila na tacnu i okolo postavila obruč od kalupa za daljnje slaganje, a vi možete sve raditi u tepsiji, ako nemate obruč.

tijesto u kalupu






KREMA ZA KREMPITU

1. Vodu i mlijeko stavite kuhati, jedino prije odvojite 200 ml mlijeka koje će vam trebati posebno.
2. Žumanjke pjenasto izradite sa 300 gr šećera i vanilin šećerom.
3. Dodajte ostatak mlijeka, gustin i brašno, sve dobro izradite.
4. Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg, postepeno dodajte 100 gr

šećera, još malo miksajte i ostavite sa strane.
5. Uzavrelo mlijeko sklonite sa vatre, umutite pripremljene žumanjke, vratite na laganu vatru i kuhajte dok ne dobijete čvrstu smjesu.
6. Kada je kuhano sklonite sa vatre i dodajte pripremljene bjelanjke, te dobro sjedinite, možete i mikserom.

krema za krempitu







 

7. Možete odmah preliti preko tijesta i ostaviti da se ohladi.
izlivena krema






 

ČOKOLADNI PRELJEV I ZAVRŠNO SLAGANJE

1. Iskidajte čokoladu, dodajte šlag i eurokrem, te kuhajte na pari dok se sve ne sjedini.
2. Prelijte preko ohlađene kreme i stavite u frižider da se ohladi.

sloj čokolade







3. Premažite izrađenim šlagom.

šlag na krempiti







4. Tijestom poklopite šlag.

gornja kora







5. Ostavite sve u frižideru da prenoći kako bi tijesto omekanilo i onda ćete moći bez problema rezati kolač.
6. Ukoliko radite sa obručem, prije rezanja uklonite obruč i odrežite

višak materijala uz tijesto, naravno i to se može pojesti.

presjek kolača







7. Po želji možete posipati šećerom u prahu.

Koja krempita je vama najbolja? Klasična samo sa kremom, sa šlagom ili imate neku vašu kombinaciju?

0 komentari :

Objavi komentar