- 6 bjelanjaka
- 6 kašika šećera
- 6 kašika mljevenog kikirikija
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike brašna
- 6 žumanjaka
- 600 ml mlijeka
- 4 kašike šećera
- 200 grama maslaca
- 200 grama kikirikija-prženi neslani kikiriki
- 4 kašike ulja
- 3 kašike meda
- 90 grama šećera
- 100 ml vrhnja za šlag
- 10 grama maslaca
- 50 grama čokolade
- 1 kašika ula
- 1 kašika mlijeka
- 200 ml vrhnja za šlag
Pleh za pećenje od prilike 30×30 obložite papirom za pećenje. Umutite bjelanjke, dodajite im šećer, zatim kikiriki i na kraju brašno sa praškom za pecivo. Bjelanjke nanesite na papir za pećenje, koru pecite na 200 stepeni 15 minuta. Kad se kora ohladi presijecite je na dva dijela.
Jednu koru premažite otopljenom čokoladom, a drugu karamelom koji pripremite tako što otopite šećer u karamel, dodate vrhnje za šlag i otopljeni maslac i ukuhavate karamel
par minuta da se zgusne.Topal premažete na koru.
Kikiriki za kremu stavite u blender, dodajte ulje i med i usitnine. U koliko nemate blender sameljite kikiriki i u njega umiješajte med i ulje.
5oo ml mlijeka stavite da prokuha,umutite žumanjke sa 4 kašike šećera, dodajte brašno i ostatak mlijeka sve to dodajte u mlijeko i skuhajte kao puding. Fil ohladite i dodjate u to kikiriki. Umutite maslac sa 50 grama šećera i sastavite sa pripremljenom kremom. Koru sa premazom od čokolade stavite na tacnu i preko nje premažite pola kreme. Na to stavite koru sa karamelom i dodajte drugu polovinu kreme. Još vam ostaje da nanesete umućeno vrhnje za šlag.
Korišten recept sa bloga Brzikolaci,com sa malm promjenama.
Prijatno!
0 komentari :
Objavi komentar