Biber je
jedan od najrasprostranjenijih i najvažnijih začina u kulinarstvu. Pod
pojmom „biber“ obično se misli na crni biber koji se na tržištu može
naći ceo, mleven, lomljen, sterilizovan ili dehidriran. Cela zrna bibera
se obično stavljaju u supe i marinade.
Sastojci
1 kg
mešanog mlevenog mesa
2 glavice
crnog luka
2 čena
belog luka
150 ml
mineralne vode
so
beli biber
soda bikarbona
1
belance
200 g
rendanog trapista
300 g
praške šunke
Prilog
600 g
sitnijeg kropira
suve začinske trave (origano, bosiljak i majčina dušica)
100 ml
ulja
Priprema
Crni i beli luk izmiksati u blenderu. U činiju staviti meso, izmiksane lukove, mineralnu vodu, začine,
sodu bikarbonu i belance. Smesu promešati rukama, formirati loptice,
pritisnuti dlanovima, staviti na sredinu list praške šunke i sir.
Preklopiti, utisnuti dobro ivice i oblikovati u pljeskavicu. Ruke
premazati uljem dok se prave pljeskavice, jer će se lakše formirati i
smesa neće lepiti za dlanove. Grilovati pljeskavice na tihoj vatri.
Krompir oljuštiti, preseći na pola, posuti začinskim travama, preliti
uljem, promešati i izgrilovati. Na tacnu servirati pljeskavice i krompir
uz lepinje i salatu.
0 komentari :
Objavi komentar