22. siječnja 2015.

Šargarepa torta

Veoma dobro izbalansirana poslastica, sa optimalnim odnosom belančevina, ukupnih masti i ugljenih hidrata i malom količinom holesterola. Ne zaboravite da i poslastice uračunate u dnevni energetski unos, koji mora biti u ravnoteži sa energetskim potrebama organizma. 

Sastojci


180 g
brašna
200 g


šećera
1 kesica
praška za pecivo
1 kašičica
cimeta
3
jaja
300 g
rendane šargarepe
2 kašike
ulja
vanil-šećer
125 ml
soka od pomorandže
250 g
sitnog sira od obranog mleka
250 ml
biljne pavlake
2
vanil-šećera
100 g
šećera u prahu

Priprema

šargarepu izrendati u činiju. Penasto umutiti belanca sa šećerom, dodati žumanca, brašno, prašak za pecivo, cimet,

ulje, vanil-šećer, sok od pomorandže i na kraju rendanu šargarepu. Dobro umutiti masu, sipati u nauljen i podmazan pleh. Staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200 *C, oko 30 minuta. Gotovu koru prohladiti i iseći uzduž na tri dela. Umutiti biljnu pavlaku, odvojiti jedan deo za dekoraciju, a u ostatak dodati sir, vanil-šećer i šećer u prahu. Dobro izmiksati i filovati tortu odnosno premazati koru filom, preklopiti korom i premazati slatkom pavlakom. šargarepa tortu dekorisati čokoladnim mrvicama.
Vitamin karotin je različito iskoristljiv u zavisnosti od načina pripreme šargarepe: iz sirove neribane iskoristi se 2%, kuvane 18%, a sirove ribane čak 82%. Ribana šargarepa je stoga odličan

izvor vitamina A, drugih vitamina, pre svega vitamina grupe B.


 

Related Posts:

0 komentari :

Objavi komentar