Veoma dobro izbalansirana poslastica, sa optimalnim odnosom belančevina, ukupnih masti i ugljenih hidrata i malom količinom holesterola. Ne zaboravite da i poslastice uračunate u dnevni energetski unos, koji mora biti u ravnoteži sa energetskim potrebama organizma.
Priprema
šargarepu izrendati u činiju. Penasto umutiti belanca sa šećerom, dodati žumanca, brašno, prašak za pecivo, cimet,ulje, vanil-šećer, sok od pomorandže i na kraju rendanu šargarepu. Dobro umutiti masu, sipati u nauljen i podmazan pleh. Staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200 *C, oko 30 minuta. Gotovu koru prohladiti i iseći uzduž na tri dela. Umutiti biljnu pavlaku, odvojiti jedan deo za dekoraciju, a u ostatak dodati sir, vanil-šećer i šećer u prahu. Dobro izmiksati i filovati tortu odnosno premazati koru filom, preklopiti korom i premazati slatkom pavlakom. šargarepa tortu dekorisati čokoladnim mrvicama.
Vitamin karotin je različito iskoristljiv u zavisnosti od načina pripreme šargarepe: iz sirove neribane iskoristi se 2%, kuvane 18%, a sirove ribane čak 82%. Ribana šargarepa je stoga odličan
izvor vitamina A, drugih vitamina, pre svega vitamina grupe B.
0 komentari :
Objavi komentar