Bogata, kalorična i više nego ukusna ova torta je kao
stvorena za praznična veselja. Donosimo vam recept za tortu od čokolade,
banana i lešnika.
Mnoštvo sastojaka ovu tortu čini zaista besprekorno ukusnom. Kore
kojima sočnost daju banane, ukusna puter krema sa nutellom, čokoladna
glazura i karmel preliv. Ne može da bude loše. Recept smo pronašli na Thecake blogu.
Potrebni sastojci:
Za kore od banane
3 zrele banane
½ šolje omekšalog putera
1 šolja šećera
2 jaja
1 kašičica vanila ekstrakta
½ šolje grčkog jogurta ili kisele pavlake
1 ½ šolja brašna
1 ½ kašičica praška za pecivo
¼ kašičice sode bikarbone
Malo soli
Da biste napravili kore uključite rernu da se greje na 175C, a dva manja okrugla kalupa za torte namastite i ostavite sa strane. Zrele banane izgnječite tako da dobijete pire i ostavite sa strane.
Sve suve sastojke pomešajte u jednoj posudi pa ostavite sa strane. U
trećoj posudi električnim mikserom mutite puter dok ne postane penast pa
dodajte šećer i mutite da se sve sjedini. U puter dodavajte jedno po
jedno jaje. Mokrim sastojcima zatim dodajte polovinu suvih sastojaka i
polovicu jogurta pa mešajte spatulom da se sjedini. Dodajte zatim i drugu polovicu suvih sastojaka i jogurta, mešajte
testo da dobijete jednoličnu smesu bez grudvica i na samom kraju
umešajte banane. Smesu ravnomerno raspodelite na dva kalupa i pecite
22-25 minuta. Kad su kore pečene i ohlađene svaku presecite horizontalno
na dva dela. Za čokoladnu glazuru:
240 g tamne čokolade
1,5 dl slatke pavlake
Čokoladu iseckajte i stavite u vatrostalnu posudu. Pavlaku zagrejte
na šporetu do tačke ključanja pa njome zalijte čokoladu, ostavite
nekoliko minuta da se čokolada rastopi pa mešajte žicom za mućenje da
dobijete glatku glazuru.
Za kremu od nutele:
3 belanca
1 šolja šećera
1 ½ šolja omekšalog putera
1 kašičica vanila ekstrakta
¼ šolje nutele
Belanca sipajte u posudu za mućenje zajedno sa šećerom pa mešajte
mikserom dok se ne sjedine. Zatim posudu stavite na paru i mešajte
mikserom dok smesa ne postane vruća na dodir. Sklonite posudu sa pare i
rashlađujte je tako što ćete mutiti mikserom dok ne dostigne sobnu
temperaturu. U ohlađena belanca umutite puter, nutelu i vanila ekstrakt. Kad ste sve delove torte napravili vreme je za slaganje. Na tanjir za
posluživanje stavite prvu koru, premažite je tankim slojem ohlađene
čokoladne glazure, a preko glazure ide deblji sloj krem od nutele.
Ponovite redosled još dva puta. Kada stavite poslednju, četvrtu koru,
celu tortu premažite ostatkom kreme, ukrasite mlevenim ili seckanim
lešnicima i poslužite uz karamel umak.
DINSTANA PILETINA ZA PRSTE POLIZATI
Ako
želite impresionirati goste ili svoje ukućane novim receptom nek se na
vašem jelovniku nađe dinstana piletina za prste polizati koja će sve
oduševiti. Savršeno jelo za hladne dane.
(adsbygoogle = window…Read More
Uradite sami: Riješite se plijesni i vlage u kućanstvu
Tamne mrlje, vlaga, gljivice ili plijesan na zidovima – problem koji
pogađa mnogo kućanstava. Kako prostor u kojem stanujemo ponovno učiniti
čistim i sigurnim?
Jeste li se ikada našli u situaciji gdje imate tamne mrlje…Read More
Hrvatska makovnjača!
Od makovnjače očekujem obilje maka, te sam od jedan obični recept za makovnjaču,preoblikovala da to i doslovno bude obilje maka.
Sastojci:
Tijesto
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
-1 vre…Read More
Mirisna sveća od narandže. Napravite sami
Od kore narandže, u samo nekoliko
poteza, možete da napravite pravu mirisnu sveću koja će potpuno prirodno
osvežiti vazduh u vašem domu. Sve što vam je potrebno je jedna narandža
i malo maslinovog ulja.
(adsby…Read More
0 komentari :
Objavi komentar