15. prosinca 2014.

Jednostavna dvodnevna dijeta 5:2


Dijeta koju su osmislila dva

naučnika, dr Mišel Harvi, specijalistkinja nutricionizma, i dr Toni Hovel, onkolog, namenjena je onima koji vole hranu.

Svi znamo kako bi trebalo da držimo dijetu: određeni, najčešće duži vremenski period trebalo bi da jedemo hranu s malo masti, redovno vežbamo, da nikad, ali baš nikad ne preskačemo obroke. A da li postoji alternativa? Čini se da postoji i zove se naizmenični post. Prema ovom režimu ishrane, trebalo bi drastično smanjiti količinu hrane koju unosite, ali samo na kratke vremenske intervale.
Dijeta 5:2 nije proistekla iz neproverenih teorija, već je rezultat naučnog istraživanja započetog 2006. godine na institutu Genesis Breast Cancer Prevention u Mančesteru. U kakvoj vezi su rak dojke i dijeta za mršavljenje? Ova bolest, na koju utiče više faktora, između ostalog je povezana i s viškom kilograma. Pamela Goldberg, koja vodi nacionalnu kampanju protiv raka dojke u Velikoj Britaniji, kaže: "Održavanje zdrave telesne težine je jedan od retkih faktora rizika na koje svaki pojedinac može da utiče." Upravo je ovo dalo podstrek Mišel Harvi i Toniju Hovlu da pronađu idealan režim ishrane, metodu koja će omogućiti lako mršavljenje, bez nervoze i jo-jo efekta, a koji pacijenti mogu pratiti sa zadovoljstvom. Njihov zaključak je da bi trebalo smenjivati dane tokom kojih se normalno jede i dane umerenog posta.

Kako radi?
Ova dijeta funkcioniše po sledećem principu: dva odvojena dana nedeljno, tokom 24 sata bi trebalo da postite, tj da znatno ograničite unos hrane. Ženama je dozvoljeno 500 kcal, a muškarcima 600 kcal dnevno. Mišel Harvi i Toni Hovel preporučuju da to budu oni dani tokom kojih nećete biti previše zauzeti i u toku kojih vas ne očekuje veći intelektualni napor. Mnogi biraju ponedeljak i četvrtak da bi nedelju započeli zdravo, a vikendom neometano uživali. Tokom tih dana su zabranjeni: hleb, žitarice, skrob, mahunarke, loše masti, šećer, a potenciraju se presno i bareno povrće, proizvodi od delimično obranog mleka i proteini, dopunjeni s malo koštunjavog voća.
Predlog:
Doručak: zeleni čaj + meko kuvano jaje
Ručak: čorba od povrća, presno povrće (začinjeno supenom kašikom ulja od uljane repice i limunom), jogurt
Užina: jabuka + šaka badema ili lešnika, čaj ili kafa s mlekom


Večera: krem-čorba od povrća (gaspačo), riba, povrće, čaj bez kofeina

Related Posts:

  • Krem čorba od piletine Potreban materijal:                                           150 g piletine 1 mala glavica luka 2 čehna bijelog luka… Read More
  • Bolonjez , torta od makarona (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaroni sa bolonjez sosom su svakako jedno od najpopularnijih jela i malo ko ih ne voli, a posebno djeca. Poslužite ih na malo drugačiji način, u obliku tort… Read More
  • Šubarice BISKVIT 4 jaja 130 g šećera 80 ml ulja 320 g brašna 2 dl mlijeka 1 vrećica praška za pecivo 2 žlice kakaa KREMA 2 pudinga od vanilije 50 g gustina 60 g šećera 8 dl mlijeka 150 g bijele čokolade 250 g maslaca GLAZURA … Read More
  • Španski vjetar Sastojci za koru 10 bjelanaca 300 gr secera 2 kasike limunovog soka (od ovih sastojaka se prave 2 kore) Sastojci za fil: 10 zumanaca 100 gr. secera 7 kas.brasna 1 l mlijeka (adsbygoogle = window.adsb… Read More
  • Marshmallows – domaći pjenasti bomboni Nakon nedavne diskusije na recipeci facebook page-u o domaćim gumi-gumi bombonima naša nam je čitateljica Thelma poslala recept za svoju verziju spužvastih bombončića koji okusom ustvari jako podsjećaju na kupovne m… Read More

0 komentari :

Objavi komentar