4. prosinca 2014.

Liège vafle


ORIGINAL BELGIJSKI VAFLI

Sastojci

Broj osoba:
6 osoba
  • Mere su u šoljama od 2,5 dl

  •  paketić suvog kvasca (2 i po kašičice instant Flajšman kvasca)
  •  1/3 šolje toplog mleka

  •  1 kašičica šećera
  •  prstohvat soli
  •  2 šolje brašna
  •  3 jaja na sobnoj temperaturi
  •  1/4 šolje putera na sobnoj temperaturi (60 grama) ili ulna
  •  1/4 šolje mleka
  •  1 kašika esencije od vanile
  •  1/2 šolje KRUPNOG ŠEĆERA

Priprema

Vrijeme pripreme:
30 min
Težina:
Jednostavno

  1.   Sastojak koji menja sve!
    Umešati kvasac, kašičicu šećera i toplo mleko (nikako NE vrijuće) i ostaviti 15 minta, da se kvasac aktivira.
    Dodati brašno i so i polako sve mešati kutlačom. Dodati jaja, jedno po jedno, puter (ulje), mleko i vanilu i sve sjediniti.
    Ostaviti testo pokriveno na toploj sobnoj temperaturi, dok se ne udvostruči u veličini (oko 1 sat).


  2.   Vafli u presi 

    Tek tada umesiti KRUPNI ŠEĆER. Kašikom odvajati testo za presu (veličina zavisi od veličine prese za vafle) i peći dok ne porumeni.
    KRUPNI ŠEĆER će se karamelizovati i daće specijalni dodatni ukus, a malo će ga ostati i za ''krckanje''.

  3.   Poređenje običnog i krupnog šećera 
    U zatvorenoj posudi mogu da stoje i po nedelju dana i odlični su kad se malo podgreju u rerni ili tosteru.
    Jesti vruće i uživati maksimalno!
    Evo kako da sami napravite krupni šećer:
    http://www.coolinarika.com/recept/velika-tajna-male-majstorice-slatkih-peciva/
  4. P.S. Postoji nekoliko vrsta vaflova čak i u Belgiji. Briselski vafli su drugačiji a ovaj recept je iz mesta Liège (izgovara se Ljeež) gde su, navodno, vaflovi izmišljeni, još u srednjem veku.

0 komentari :

Objavi komentar