5. prosinca 2014.

Blagdanski keksi od đumbira



Sastojci

Broj osoba:
30 osoba
  •   Mrvice za ukrašavanje
  •   250 ml / 1 šalica meda
  •  

    250 g smeđeg šećera
  •   150 g maslaca
  •   100 g mljevenih badema
  •   400 g brašna
  •   1 žličica mljevenog cimeta
  •   1 žličica mljevenih klinčiča
  •   1 žličica mljevenog kardonoma
  •   1 žličica mješanog začina
  •   4 žličice mljevenog đumbira
  •   2 žličice sitno ribane limunove korice
  •   1 jaje
  •   1 žličica sode bikarbone
  •   2 žličice vode
  •   brašno za radnu površinu
  •   Klupi za oblike
  •   tepsija
  •   valjak za tijesto 4-5mm

Priprema

Vrijeme pripreme:
50 min
Težina:


Srednje zahtjevno
  1. Zagrijavaj te med, maslac i šećer u loncu na laganoj vatri uz miješanje dok se šećer ne rastopi. Uklonite lonac s vatre i smjesu ulij te u zdjelu i ostavi te da se hladi.
  2. Dodaj te mljevene bademe,začine , brašno i limunovu koricu i jaje u zdjelu s maslacem i dobro promješaj te. Umiješaj te sodu bikarbunu i vodu te nastavite mjesiti dok tijesto ne postane sjajno i dok se ne prestane lijepiti za zdjelu. Ako se bude lijepilo dodaj te još malo brašna.
  3. ¸Razvaljaj te tijesto na pobrašnjenoj dasci uz pomoć valjka za tijesto (debljine 4-5 mm) i pomoću kalupa za rezanje napravite kolačiče s Božićnim motivima. Pecite ih od 14 do 18 min. Iz tepsije ih  premjestite na žičanu rešetku da se ohlade.
  4. Možete ukrasiti mrvicama i šlagom , ali i kad ih pospete šećerom isto su jako fini.

Posluživanje

Ukrasite mrvicama!!

0 komentari :

Objavi komentar