16. studenoga 2014.

Zebrice


Sastojci



  •  320 gr brašna
  •  100 gr gustina (skrobnog brašna)
  •  pola kesice praška za pecivo
  •  pola kašičice soli
  •  250 gr maslaca
  •  200 gr šećera
  •  4 žumanceta
  •  3 kašike kakaa
  •  2 kašike ruma + 2 kašike brašna
  •   krupni šećer za posipanje

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. Brašno i gustin prosejati i pomešati sa praškom za pecivo. 
    U drugoj činiji dobro umutiti maslac sa šećerom, pa dodati žumanca i mutiti da se fino sjedini.
    Zatim dodati brašno i umesiti testo koje će biti pomalo lepljivo.
  2. Testo podeliti na dva dela. 
    U prvi deo dodati dve kašike ruma i dve kašike brašna, dobro umesiti.
    U drugi deo dodati kakao, takođe dobro umesiti da se lepo sjedini.
    Svaku kuglu testa opet podeliti na dva dela, pa rastanjiti na veličinu plitkog tanjira, umotati ih u providnu foliju i ostaviti u frižider na sat vremena.
    Kada testo odleži, izvaditi iz frižidera da se malo opusti i premesiti. 



  3. Radnu površinu posuti brašnom da se testo ne lepi, pa oklagijom rastanjiti i dva svetla i dva tamna testa.
    Svetle i tamne komade razvaljanog testa slagati naizmenično jedne na druge, tako što se namotaju na oklagiju i prenesu. I ako testo puca, utapkati malo prstima i sve će se to lepo izjednačiti kada se poređaju jedno na drugo.*
    Onda ih dobro pritisnuti da se spoje - nežno preći par puta oklagijom preko tako naslaganog testa, slojevi će se lepše sjediniti.
    Izrezati testo na keksiće veličine 3x4 centimetra.**
    Nije neophodno ali svaki keksić se može posuti krupnim šećerom, radi dekoracije, pa šećer blago utapkati da uđe u testo. 
    Zatim slagati keksiće na pleh obložen pek-papirom.
  4. Zebrice peći na srednjoj temperaturi, voditi računa da ne požute, kod mene su se ispekle za manje od 8 minuta na 180 stepeni sa ventilacijom. Ostaviti ih u plehu da se ohlade, jer su mekane kad su vruće, pa ih spremiti u metalnu kutiju sa poklopcem.

Posluživanje

* Keksići se mogu vaditi i okruglom modlom, kao za vanilice ali onda ima i ostataka testa.
Ja sam ih sekla u štanglice a malo okrajaka što sam imala,  posle sam razvaljala i vadila modlicom u obliku srca pa su imala mramorni izgled.
** Jednostavniji način za prenošenje testa je da se ono razvija na kesi za zamrzavanje, pa se kesa podigne i testo na taj način lakše prenosi i slaže, kao na ovoj sličici. 
Recept je, uz moje izmene, iz Velike knjige kolača u izdanju Cankarjeve založbe. Možda deluje opširan, ali nije, samo je postupak slaganja testa možda malo zahtevniji,  žao mi je što nemam i radne sličice jer sam ih pravila uveče. 
Keksići ostaju prhki i posle par dana, ako uspete da ih sačuvate ;)

Još slika

0 komentari :

Objavi komentar