Sastojci
- 320 gr brašna
- 100 gr gustina (skrobnog brašna)
- pola kesice praška za pecivo
- pola kašičice soli
- 250 gr maslaca
- 200 gr šećera
- 4 žumanceta
- 3 kašike kakaa
- 2 kašike ruma + 2 kašike brašna
- krupni šećer za posipanje
Priprema
- Težina:
-
Brašno i gustin prosejati i pomešati sa praškom za pecivo.
U drugoj činiji dobro umutiti maslac sa šećerom, pa dodati žumanca i mutiti da se fino sjedini.
Zatim dodati brašno i umesiti testo koje će biti pomalo lepljivo.
-
Testo podeliti na dva dela.
U prvi deo dodati dve kašike ruma i dve kašike brašna, dobro umesiti.
U drugi deo dodati kakao, takođe dobro umesiti da se lepo sjedini.
Svaku kuglu testa opet podeliti na dva dela, pa rastanjiti na veličinu plitkog tanjira, umotati ih u providnu foliju i ostaviti u frižider na sat vremena.
Kada testo odleži, izvaditi iz frižidera da se malo opusti i premesiti.
-
Radnu površinu posuti brašnom da se testo ne lepi, pa oklagijom rastanjiti i dva svetla i dva tamna testa.
Svetle i tamne komade razvaljanog testa slagati naizmenično jedne na druge, tako što se namotaju na oklagiju i prenesu. I ako testo puca, utapkati malo prstima i sve će se to lepo izjednačiti kada se poređaju jedno na drugo.*
Onda ih dobro pritisnuti da se spoje - nežno preći par puta oklagijom preko tako naslaganog testa, slojevi će se lepše sjediniti.
Izrezati testo na keksiće veličine 3x4 centimetra.**
Nije neophodno ali svaki keksić se može posuti krupnim šećerom, radi dekoracije, pa šećer blago utapkati da uđe u testo.
Zatim slagati keksiće na pleh obložen pek-papirom.
-
Zebrice peći na srednjoj temperaturi, voditi računa da ne požute, kod mene su se ispekle za manje od 8 minuta na 180 stepeni sa ventilacijom. Ostaviti ih u plehu da se ohlade, jer su mekane kad su vruće, pa ih spremiti u metalnu kutiju sa poklopcem.
Posluživanje
* Keksići se mogu vaditi i okruglom modlom, kao za vanilice ali onda ima i ostataka testa.Ja sam ih sekla u štanglice a malo okrajaka što sam imala, posle sam razvaljala i vadila modlicom u obliku srca pa su imala mramorni izgled.
** Jednostavniji način za prenošenje testa je da se ono razvija na kesi za zamrzavanje, pa se kesa podigne i testo na taj način lakše prenosi i slaže, kao na ovoj sličici.
Recept je, uz moje izmene, iz Velike knjige kolača u izdanju Cankarjeve založbe. Možda deluje opširan, ali nije, samo je postupak slaganja testa možda malo zahtevniji, žao mi je što nemam i radne sličice jer sam ih pravila uveče.
Keksići ostaju prhki i posle par dana, ako uspete da ih sačuvate ;)
0 komentari :
Objavi komentar