Sastojci
vučeno tijesto:
- 1/2 kg brašna
- prstohvat soli
- 1/2 dl ulja
- -- vode po potrebi
nadjev:
- 70 dag mljevenog maka
- 10 dag šećera
- 1/2 l mlijeka
- 7 dl vrhnja, najbolje domaćeg s placa
- 1 vrećica vanilin šećera
- 25 dag rastopljenog maslaca
-
1
jaje
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- Težina:
-
1
Od brašna, ulja, soli i mlake vode zamijesite meko tijesto s vodom.
-
2
Ostavite dobro nauljeno da odstoji oko pola sata.
-
3
Tijesto razvučemo što tanje, kao za pite ili bureke, deblje rubove odstranimo, te tijesto namažemo nadjevom i zarolamo.
-
4
Nadjev pripremamo tako da u kipuće mlijeko zakuhamo mak, dodamo šećer, maslac i vanilin šećer, maknemo s vatre i ohladimo.
-
5
U ohlađenu smjesu dodamo žumanjak i pola količine vrhnja, bjelanjak tučemo u čvrsti snijeg i na kraju lagano umiješamo u smjesu.
-
6
Rolani kolač režemo na veličinu lima za pečenje, te ga stavimo u namašten pleh i prelijemo ostalim vrhnjem.
-
7
Pečemo na temperaturi od 180°C , otprilike pola sata.
-
8
Vruće pečene makače pospemo šećerom u prahu i poslužimo vruće, ili kako vam drago.
0 komentari :
Objavi komentar