21. studenoga 2014.

Torta sa brusnicama i bijelom čokoladom


Torta s brusnicama i bijelom čokoladom


Sastojci

  • Biskvit

  •  4 jaja
  •  4 žlice šećera
  •  4 žlice vruće vode
  •  5 žlica brašna
  •  žlica kakaa
  •  1/2 žličice praška za pecivo
  •  50 g tamne čokolade
  •  žlica maslaca
  • Krema od brusnica i bijele čokolade

  •  400 g smrznutih brusnica
  •  2 žlice maslaca
  •  4 žlice šećera
  •  2 žlice meda
  •  500 g mascarponea
  •  400 ml slatkog vrhnja
  •  150 g bijele čokolade
  •  1 vanilin šećer
  •  2 vrećice crvene želatine u prahu
  •  8 žlica hladne vode (za želatinu)

Priprema

  1. Biskvit
  2. Odvojite žumanjke i bjelanjke, pa bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Čokoladu razlomite, dodajte joj žlicu maslaca i otopite na pari te ostavite da se malo ohladi.
  3. Žumanjcima dodajte šećer i vodu pa ih pjenasto izradite mikserom. Zatim im dodajte rastopljenu čokoladu i dobro sjedinite.
  4. Brašno, kakao i prašak za pecivo pomiješajte te ih malo po malo dodajte smjesi žutanjaka. Na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka.


  5. Smjesu izlijte u okrugli kalup promjera 26 cm obložen papirom za pečenje i pecite 20 minuta na 180 stupnjeva. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa, odstranite papir za pečenje i ostavite da se ohladi.
  6. Krema od brusnica i bijele čokolade
  7. Brusnice odmrznite na sobnoj temperaturi i po želji odvojite malo brusnica za ukrašavanje.
  8. Maslac otopite na laganoj vatri, dodajte mu brusnice, 2 žlice šećera i med te pirjajte nekoliko minuta. Zatim ih propasirajte i ostavite da se ohlade.
  9. Bijelu čokoladu otopite i ostavite da se malo ohladi.
  10. Mascarponeu dodajte preostale dvije žlice šećea i vanilin šećer te tekuće slatko vrhnje. Sve zajedno izradite ručnim mikserom dok smjesa ne očvrsne i ne pretvori se u čvrstu kremu. Potom joj dodajte rastopljenu bijelu čokoladu i sve zajedno još jednom dobro izradite.
  11. Kremu podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio će ostati bijele boje, a u drugi dio ćemo dodati brusnice.
  12. Želatinu prelijte sa 8 žlica hladne vode i ostavite 10 minuta da nabubri. Potom je otopite na lagnoj vatri uz stalno miješanje. Otopljenu želatinu umiješajte u propasirane brusnice, a njih potom umiješajte u polovicu kreme (ne mikserom!).
  13. Crvenu kremu stavite na desetak minuta hladnjak da malo očvrsne, a zatim ju premažite preko biskvita. Ponovo sve zajedno stavite u hlanjak na 15 minuta, a zatim tortu premažite bijelom kremom.
  14. Tortu stavite u hladnjak na najmanje 2-3 sata, a prije posluživanja pospite ju preostalim brusnicama.

Posluživanje

Iako su brusnice dosta kisele, namjerno sam nisam stavljala više šećera jer je bijela čokolada sama po sebi dosta slatka i računala sam na to da će ona dati dovoljno slatkoće. Nama je bilo baš taman jer volimo ovakve slatko-kiselkaste kombinacije. Dakle, ako volite malo slađe, slobodno dodajte još šećera prilikom miksanja mascarponea i slatkog vrhnja.
Torta je jako osvježavajuća i relativno lagana. Umjesto brusnica možete upotrijebiti i maline ili ribizl.

Related Posts:

  • Fini kolac sa makom,sirom i cokoladom (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Testo 200 gr maslaca ( margarina ) 500 gr brasna 200 gr secera 1/2 praska za pecivo ( vrecica od 13 gr ) 1 jaje Nadjev od Maka 500 gr mlevenog maka 50… Read More
  • Domaći munchmallow sa kokosom (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ako vi spadate u grupu oni kojima je mančmelou mali slatki grijeh, onda morate isprobati ovaj recept za domaću verziju.  I to sa kokosom. Osno… Read More
  • Čaj od đumbira: Šest dobrih razloga da ga pijete (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Đumbir može vašim specijalitetima dati posebnu aromu, ali je ova namirnica i izuzetno ljekovita. … Read More
  • Tiramisu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci 4 žumanca 150 g šećera 500 g Mascarpone sira 500 ml slatke pavlake oko 300 g piškota 250 ml jake, kuvane, kafe 50 ml slatkog Marsala vina Priprema (… Read More
  • 10 načina da iskoristite sodu bikarbonu za vašu ljepotu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Soda bikarbona je starinski lijek za žgaravicu, i nezaobilazan sastojak slatkih i slanih tjestenina. Ali, ako ste krenuli da se spremate za ljeto, vrijeme je da izba… Read More

0 komentari :

Objavi komentar