Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- 4 žlice šećera
- 4 žlice vruće vode
- 5 žlica brašna
- žlica kakaa
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 50 g tamne čokolade
- žlica maslaca
Krema od brusnica i bijele čokolade
- 400 g smrznutih brusnica
- 2 žlice maslaca
- 4 žlice šećera
- 2 žlice meda
- 500 g mascarponea
- 400 ml slatkog vrhnja
- 150 g bijele čokolade
- 1 vanilin šećer
- 2 vrećice crvene želatine u prahu
- 8 žlica hladne vode (za želatinu)
Priprema
-
Biskvit
-
Odvojite žumanjke i bjelanjke, pa bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Čokoladu razlomite, dodajte joj žlicu maslaca i otopite na pari te ostavite da se malo ohladi.
-
Žumanjcima dodajte šećer i vodu pa ih pjenasto izradite mikserom. Zatim im dodajte rastopljenu čokoladu i dobro sjedinite.
-
Brašno, kakao i prašak za pecivo pomiješajte te ih malo po malo dodajte smjesi žutanjaka. Na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
-
Smjesu izlijte u okrugli kalup promjera 26 cm obložen papirom za pečenje i pecite 20 minuta na 180 stupnjeva. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa, odstranite papir za pečenje i ostavite da se ohladi. -
Krema od brusnica i bijele čokolade
-
Brusnice odmrznite na sobnoj temperaturi i po želji odvojite malo brusnica za ukrašavanje.
-
Maslac otopite na laganoj vatri, dodajte mu brusnice, 2 žlice šećera i med te pirjajte nekoliko minuta. Zatim ih propasirajte i ostavite da se ohlade.
-
Bijelu čokoladu otopite i ostavite da se malo ohladi.
-
Mascarponeu dodajte preostale dvije žlice šećea i vanilin šećer te tekuće slatko vrhnje. Sve zajedno izradite ručnim mikserom dok smjesa ne očvrsne i ne pretvori se u čvrstu kremu. Potom joj dodajte rastopljenu bijelu čokoladu i sve zajedno još jednom dobro izradite.
-
Kremu podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio će ostati bijele boje, a u drugi dio ćemo dodati brusnice.
-
Želatinu prelijte sa 8 žlica hladne vode i ostavite 10 minuta da nabubri. Potom je otopite na lagnoj vatri uz stalno miješanje. Otopljenu želatinu umiješajte u propasirane brusnice, a njih potom umiješajte u polovicu kreme (ne mikserom!).
-
Crvenu kremu stavite na desetak minuta hladnjak da malo očvrsne, a zatim ju premažite preko biskvita. Ponovo sve zajedno stavite u hlanjak na 15 minuta, a zatim tortu premažite bijelom kremom.
-
Tortu stavite u hladnjak na najmanje 2-3 sata, a prije posluživanja pospite ju preostalim brusnicama.
Posluživanje
Iako su brusnice dosta kisele, namjerno sam nisam stavljala više šećera jer je bijela čokolada sama po sebi dosta slatka i računala sam na to da će ona dati dovoljno slatkoće. Nama je bilo baš taman jer volimo ovakve slatko-kiselkaste kombinacije. Dakle, ako volite malo slađe, slobodno dodajte još šećera prilikom miksanja mascarponea i slatkog vrhnja.Torta je jako osvježavajuća i relativno lagana. Umjesto brusnica možete upotrijebiti i maline ili ribizl.
0 komentari :
Objavi komentar