-
Ako koristis mandarine za koje
nisi siguran dali su prskane odvoji tri i potopi ih u vodu u kojoj je
otopljeno nekoliko zlica sode bikarbone . Pusti neka se mandarine tako
namacu preko noci , isto napravi i sa limunom . Sutradan operi mandarine
i stavi ih u malo vode pa ih kuhaj dok ne omekasaju oko 10 min.
-
U medjuvremenu ostatak mandarina
oguli i samo prepolovi . Stavi ih u odgovarajucu posudu , dodaj secer i
prokuhane mandarine , te sve kuhaj 30 min.
-
Nakon 30 min stapnim mikserom
usitni skuhane mandarine , vrati na vatru i kuhaj jos 10 min . Na kraju u
djem dodaj vaniliju , sok i koricu limuna kao i rum . Djem mozda nece
izgledati gust , ali ce se tokom hladjenja dosta zgusnuti .
-
Staklenke zagrij u pecnici i u
vrele ulijevaj vreli djem . Odmah zatvaraj i okreci naopako tako da se
same vakumiraju . Ohladjeni djem cuvaj na tamnom i hladnom mjestu .
0 komentari :
Objavi komentar