2. studenoga 2014.

Suncokret pogača




Sastojci: Količina:
- Brašno 1 kg
- Mleko 1/2 l
- Šećer 2 kašike
- So 2 kašičice
- Kvasac 50 gr
- Margarin po potrebi
- Jaje 1 komad
- Susam po potrebi
- Seme lana po potrebi

Uputstvo za pripremu:

  • Zamesiti testo sa mlekom, šećerom, kvascem i soli. Zamešeno testo ostaviti da naraste 15 minuta.
  • Zatim kad testo naraste podeliti ga na 6 jufke i ostaviti ih da miruju 15 minuta.
  • Oklagijom razvući 5 jufki veličine okrugle tepsije (br.32). U podmazanu tepsiju staviti prvu razvučenu jufku i premazati je margarinom, a onda i ostale ređati po istom postupku. Petu razvučenu jufku ne premazivati.
  • Testo u tepsiji iseći na 8 delova.
  • Podvrnuti vrhove trouglova od sredine ka širem delu trougla i pričvrstiti ih drvenim čačkalicama.
  • Šestu nerazvučenu jufku staviti u sredinu tepsije (u prazan prostor koji je ostao kad su se vrhovi trouglova savili). Ostaviti pogaču da naraste 15 minuta, a onda je premazati jajetom i posipati susamom podvrnute delove, a sredinu lanom (kao na slici). Peći na temperaturi od 220 stepeni oko 30 minuta.

Napomena:

Pogača se služi kao hleb uz glavno jelo.

0 komentari :

Objavi komentar