8. studenoga 2014.

Stroopwafel


Sastojci

  • Testo

  •  2 velika

    jaja
  •  170gr šećera
  •  114gr putera
  •  2 kašike suvog kvasca
  •  pola čaše tople vode
  •  430gr brašna
  •  1 kašikica cimeta
  •   prstohvat soli
  • Karamel

  •  150 gr braon šećera
  •  85 gr putera
  •  1 kašikica cimeta
  •  0.5 dcl slatke pavlake

  •   vanila extrakt
  • Karamel II

  •  1 šolja braon šećera
  •  1/2 šolje vode
  •  3 kašike meda
  •  2 kašike putera
  •  1 kašikica cimeta
  •   vanila extrakt

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. Karamel
  2.   karamel 
    Karamel je obogaćen cimetom, a ja sam ga do sada pravila na dva načina. Prva je varijanta da se karamelizuje šećer pa u to doda puter i slatka pavlaka, pri čemu se šećer skarameli i ponovo otopi tek dodatkom slatke pavlake i mešanjem. Druga varijanta je puno jednostavnija. Sve se stavi u posudu i zagreva do ključanja, potom se smanji i ostavi da još neko vreme krčka. Kada se ohladi dobije se karamelni sirup ređeg meda. Za filovanje treba da je ohlađen na sobnu temperaturu, pa ga treba pripremiti prvog.
  3. Testo
  4.   za testo 
    Više puta sam radila ovaj recept i na različite načine mešala sastojke za testo. Mogu se prvo umutiti jaja sa šećerom u omekšalim puterom, pa u to dodati brašno pomešano sa cimetom i kvascom, izmešati pa dodati vodu po potrebi. Ovaj put sam uradila drugačije. U posudu dodala brašno, jaja, puter, šećer, cimet, so i kvasac omekšao u malo vode. Sve sam zamesila rukom u glatko testo. Nisam primetila razliku u kvalitetu istog.
  5.   testo
    Zamešeno testo umotati u foliju i ostaviti u frižideru pola sata do sat. Ovaj put sam polovinu testa ostavila čak 24h u frižideru. Nije bilo nikakve razlike u daljoj pripremi.
  6.   loptice
    Od ohlađenog testa praviti kuglice veličine 30ak grama i peći ih u pekaču za vafle, minut-dva, dok ne dobiju finu boju.
  7.   sečenje 
    Tek što se izvade, tako vruće, brzo dok se ne stvrdnu prerezati ih po dužini nožem, najbolje malim sa zubićima.
  8.   filovanje 
    Na polovinu staviti kašikicu karamela pa preklopiti drugom polovinom. Tako sastavljeni mogu se pravilno oblikovati modlicom odgovarajuće veličine, ali vam onda ostane višak koji ćete baciti ili upotrebiti u nečem drugom. Nama nisu smetali ovako "rustični"
  9. Vrlo brzo vafli će očvrsnuti i postati tvrdi i hrskavi.

Posluživanje

Stroopwafel je holandski tradicionalni slatkiš, ali ga izgleda prisvajaju i Belgijanci. Oni koji su tamo bili kažu da ulice mirišu na cimet od ove poslastice. Ja sam prvi put probala neke industrijske, onda kada je belgijski trgovinski lanac doneo ovaj proizvod na naše rafove. Malo je reći da sam bila oduševljena. Krenula sam u potragu za receptom kojih je prepun internet (isprobala sam nekoliko, ovaj mi je bio najbolji). Najveći problem bio je u čemu ispeći ovako tanak vafl.Originalan pekač je impresivan. Moja sugrađanka SnežanaBG, na svom receptu za PICELE objavila je sliku sa aparatom u kom sam videla rešenje. Vidim sad da sam je u oktobru prošle godine pitala za izvor :-). Sećam se da sam aparat našla na jednom mestu u gradu i da je bila subota kada sam išla po njega, sad il nikad...
Postoji mnogo drugih varijanti ovog aparata, koji su verujem mnogo bolje rešenje, ali ih kod nas nema za kupiti.

Tradicionalno se kolačić poslužuje kao poklopac na šoljici vrućeg čaja ili kafe, jer toplota napitka omekša karamel punjenje.

Na beogradskim ulicama može se naći ovaj vafl, ali ja se nisam upuštala u to da isti probam..

Mojoj ćerici posebna zahvalnost na pomoći i fotografisanju :-*

Još slika

Related Posts:

  • Slatke korpice od kokosa i badema Ove slatke korpice su kao stvorene za zabave slave ili dečije rođendane i to posebno one koje padaju ljeti jer se ne peku i jednostavne su za pripremu. Glavni sastojci su kokos i puter od badema. Ove male slatke zalo… Read More
  • Vježbanjem do savršene stražnjice Svaka žena želi da ima lijepo oblikovanu guzu, jer onda svaki komad odjeće na njoj stoji lijepo. Ali kako biste postigli savršenu stražnjicu nisu vam potrebne dijete i skupocjeni preparati. Žene koje imaju savršenu stražn… Read More
  • Kremasta piletina sa švajcarskim sirom Nama od samog ovog naslova ide voda na usta. Probajte piletinu pripremljenu na ovaj način i sigurni smo da će  brzo postati omiljeno jelo vaših ukućana.   Ovo nije niskokalorični recept i svi koji paze na k… Read More
  • Ledene kockice protiv mučnine Jutarnje mučnine pogađaju preko 50 odsto trudnica i sa njima se zaista nije lahko izboriti, zato vam mi donosimo jedan sjajan lijek koji će vam pomoći kod neugodnih mučnina. Pored mučnina koje se javljaju kod trudnica ov… Read More
  • Ledeni semifredo sa višnjama Ovaj ledeni desert sa višnjama će vas rashladiti kao malo koja slastica. Ovo će biti vaš prvi semifredo. Osvježite se na italijanski način. Semifredo je poluzaleđeni italijanski desert, najsličniji sladoled torti. Osnova m… Read More

0 komentari :

Objavi komentar