Sastojci
- jabuke
- voda
- 70-80 dkg šećera na 1 litru soka
- sok od svježeg limuna
- 1 dkg limunske kiseline na 1 litru soka /10 gr/
-
1
vanilin šećer na 1 litru soka / može i manje, prema vašoj želji/
Priprema
- Težina:
-
Jabuke operite, očistite ih, narežite na ploške, ne trebate ih guliti.
-
Kada ste ih narezali nalijte vodu na njih 4-5 prsta iznad, zapamtite dokle vam je kolilčina u posudi, jer kada sipate vodu, jabuke će se dići na površinu.
-
Stavite ih kuhati, kada zakuhaju, kuhajte ih 6 minuta.
-
Neka odstoje 12 sati, kod mene su bile 24 sata.
-
Procijedite sok i na svaku litru dodajte 1 dkg (10 grama) limunske kiseline, 70-80 dkg šećera, iscjeđeni sok od limuna.
-
Dobro izmješajte sve zajedno, stavite kuhati i mješajte povremeno, dok ne zakuha.
-
Kada zakuha, dodajte vanilin šećer, kuhajte 5 minuta, sirup usipajte u oprane vruće boce / kada spremam zimnicu ili sokove oprane i ocjeđene boce stavljam u hladnu pećnicu, uključim na 100 C i zagrijem boce, držim ih u zagrijanoj pećnici dok ne ulijem sav sok/
-
Boce sa sokom začepite i složite u posudu koju ste obložili dekom, prekrijte dekom i jastucima, onako kao što se nekada spremala zimnica. Držite tako pokriveno dok se ne ohladi, otprilike 48 sati.
-
Sirup je bez konzervansa, sigurno se neće kvariti, kada ga otvorite, ako je toplo, držite ga na hladnom dok ga ne potrošite.
-
Dobar tek !
0 komentari :
Objavi komentar