16. studenoga 2014.

Slatki spiralni kruh od cimeta


Sastojci

  • Tijesto:

  •  255g + 130 g brašna
  •  2 žlice šećera
  •  prstohvat soli
  •  12 g

    svježeg kvasca (ili 3,5 g suhog)
  •  240 ml punomasnog mlijeka
  •  50 g maslaca
  • za pripremu:

  •  100 g maslaca
  •  2 žlice smeđeg šećera
  •  100 g bijelog kristal šećera
  •  1 žličica cimeta
  •  (po želji) 50 g orašastog voća (lješnjaka, badema, oraha)

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. Pomiješajte 255 g brašna sa šećerom i prstohvatom soli u zdjeli.
    Maslac i mlijeko zagrijte da se maslac otopi, pa prohladite da bude mlačno.
    Dodajte kvasac  u mlijeko (ako koristite suhi, dodajte ga izravno u brašno.
    Napravite udubinu u brašnu i ulijte tekućinu (mlijeko s maslacem i kvascem).
    Drvenom žlicom ili mikserom sa spiralnim nastavcima (na niskoj brzini) počnite mijesiti tijesto dok nije upijeno svo brašno, oko 3 minute.

  2. Dodajte ostatak brašna (130 g) i nastavite mijesiti oko 5-8 minuta dok tijesto nije glatko i podatno i odvaja se od stranica zdjele.
    Oblikujte kuglu. Stavite tijesto u malo nauljenu zdjelu, pokrijte (poklopac ili prozirna folija) i ostavite na toplom da se diže dok se ne udvostruči (oko 1 sat, ovisno o temp. u prostoriji).


  3. U međuvremenu pripremite sve što je potrebno za oblikovanje.
    Orašasto voće grubo sameljite ili nasjeckajte.
    U jednoj posudi pomiješajte 100 g bijelog i 2 žlice smeđeg šećera s cimetom.
    U drugoj posudi otopite maslac (učinite to tik pred pripremu, jer će se u suprotnom maslac ponovno stegnuti, a potrebno vam je da bude tekuć). 
    Obje posude trebaju biti malo veće, ja sam koristila plastične, pravokutne posude.
  4. Kad se tijesto diglo istresite ga na radnu površinu i podijelite na podjednake, manje dijelove.
    Svaki komadić zarolajte da dobijete rolnice debljine 1,5 cm (dužine 6-10 cm).
    Svaku rolnicu prvo umočite u otopljeni maslac, a zatim uvaljajte u pripremljeni šećer s cimetom.
  5.   Slatki spiralni kruh s cimetom 
    Slažite ih na okrugli pleh promjera 30 cm, savijajući prvi poput puža, i svaki sljedeći nastavljajući u krug poput spirale.
    Ostavite da se diže opet na toplom dok ne naraste (1/2 do 1 sat).

  6. Zagrijte pećnicu na 180°C.
    Pospite spiralu orašastim voćem (ja nisam).
    Pecite kruh oko 20-25 minuta ili dok ne dobije zlatno smeđu boju. 
    Ostavite da se prohladi na plehu 5 minuta a zatim pažljivo premjestite na tanjur i poslužite.
    Po želji također možete pripremiti glazuru od 50 g šećera u prahu i 1-2 žlice mlijeka pa preliti u tankom mlazu, neravnomjerno po površini spirale.

Još slika

0 komentari :

Objavi komentar