Sastojci
Za kore ( 3x)
- 3 bjelanjka
- 75 grama secera
- 75 grama mljevenih badema ( ili ljesnjaka )
- 1 zlica ( ravna ) gorkog kakaa
- 1 zlicica praska za pecivo
- 25 ml ulja
Mousse od narance
- 300 ml soka od jednog limuna i svjezeg soka od narance
- 100 grama secera
- 125 grama maslaca
- 9 zumanjaka
- 125 grama secera
- 1 vrecica vanilije secera
- 400 ml slatkog vrhnja
Ganache
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 grama cokolade ( s 50% kakaa )
-
25+25 grama maslaca posip za ganache
- 2 zlicice korice narance
- ca 75 grama kandirane narance
Priprema
- Težina:
-
Biskvit
-
Izlupati cvrsto 3 bjelanja, postepeno dodavati secer, miksati dok ne dobijete glatki, sjajni snijeg. Pomijesati suhe sastojke, dodati ih u snijeg, dodati i ulje. Sve njezno promjesati okrecuci posudu i vuci kuhacu od sredine prema van dok se sastojci ne spoje.
Pripremiti kalup za torte promjera 26cm, sipati smjesu, poravnati i staviti peci u pecnicu koju ste ugrijali na 180 stupnjeva. Peci oko 10-12 minuta.
Na isti nacin ispecite jos 2 biskvita. -
Mousse od narance
-
Iscjediti sok od jednog manjeg limuna i narance da dobijete 300 ml soka. Stavite sok sa secerom u posudu u kojoj cete poslije kuhati i kremu (ca 3 l posuda ). Kuhajte sok dok se ne reducira na 200 ml.
-
Izlupjajte zumanjke s preostalim secerom i vanilijom dok ne postane gusta, svjetla krema. Stalno miksajucu dodajte jos vruci, ali ne kipuci reducirani sok od narance.
Prebacite nazad u posudu u kojoj se kuhao sok. Na tihoj vatri uz stalno mjesanje sterilizirati zumanjke dok krema ne postane gusta.
Paznja: zumanjci ne smiju zakuhati jer bi se mogli zgrusati.
-
Prebaciti zumanjke u cistu posudu za miksanje. Staviti posudu u hladnu vodu i miksati dok se krema ne ohladi na sobnu temperaturu.
Mjesajte maslac dok skroz ne omekani i postane bijel, mora biti jako mekan kad ga budete umiksali u kremu. Uzmite zlicu maslaca, umikasajte ga u kremu. Ponavite postupak sve dok ne potrosite sav maslac. Bitno je da ne dodajte odjednom sav maslac nego zlicu po zlicu i svaku umiksate.
Ohladite kremu.
-
Slatko vrhnje umiksati u slag. Mozete koristiti i slag fix, ako tako inace radite ( nije naveden u sastojcima )
Dodajte 2-3 zlice slaga u kremu, umjesajte. Dodajte i ostatak i njezno sjedinite ( okrecuci jednom rukom posudu, a drugom s pjenacom njezno ici od sredine prema dolje pa prema rubu i van pa opet prema sredini ) s kremom od narance i zumanjaka.
Krema je dosta osjetljiva za izradu pa upozoravam na oznaku pripreme "slozeno". -
Ganache
-
Ugrijte slatko vrnje u vrelo dodajte nakidanu cokoladu i 25 grama maslaca, sklonite s vatre i mjesajte dok se cokolada ne otopi.
Drugih 25 grama maslaca dodat cete u ganache za glazuru.
Ako zelite mozete uzeti cokolade s okusom narance, onda ev. ne morate kasnije posipati ganche s kandiranim narancama. -
Slaganje torte
-
Na pladanj stavite prvi biskvit. Premazite ga s trecinom mlakog ganacha. Oko biskvita stavite obruc od torte, koji ste tanko namazali maslacem i oblozili izrezanom trakom papira za pecen. Nemojte zatvarati obruc, neka ima malo mjesta izmedju njega i biskvita. Drugi biskvit ostavite sa strane, ali ga isto premazite s trecinom ganache kreme.
Zadnja trecina ganacha ide kao glazura.Poslije ce biti opisano kako.
Po kremi od cokolade koju ste nanijeli na 2 biskvita posipajte malo korice od narance i sitno sjeckane kandirane narance. Mislim da bi se ovo moglo izostaviti kad bi se upotrijebila cokolada s narancom. Ja vise volim sama aromatizirati kremu.
Pustite neka se ganache ohladi na biskvitima prije nego dalje radite. -
Kad se cokoladni sloj ohladi, odvadite od kreme od narance par zlica za ev. mazanje i dekoraciju torte izvana. Ostatak podijelite na 2 dijela. Nanesite na prvi biskvit popunjavajuci i prazninu izmedju biskvita i obruca. Sad stavite i drugi biskvit, nanesite na cokoladni sloj drugi dio kreme od narance isto popunite prazni dio izmedju obruca i biskvita. na taj nacin necete morati tortu premazivati izvana, nego samo zagladiti kremu. Stavite i treci biskvit na kojem jos nema ganache. Ohladite tortu.
-
Kad je torta ohladjena, skinite obruc, zagladite kremu okolo, ako je potrebno popunite neravnine sa kremom od narance i poravnajte. Treci dio ganache kreme malo razmlacite, dodajte 25 grama maslaca i otopite ga. Nanesite ravnomjerno preko biskvita.
Dekorirajte tortu po zelji. Ja sam ulupala 100ml vrhnja za slag i dodala malo kakaa i to koristila za dekoraciju. Posipala sam kandiranim narancama i ribanom koricom od narance.
Posluživanje
Tortu sam jednom radila i promjera 28 cm. Ako nekome slucajno zatreba veca torta da ne morate preracunavati, ukratko cu opisati. Tada sam upotrijebila za svaki biskvit 4 bjelanjka, 100 grama secera, 100 grama badema, 1 zlicu kakaa i 30 ml ulja. Pravila sam 4 biskvita, s time da sam cokoladni ganache ( 300 ml vrhnja, 250 grama cokolade ) stavljala kao samostalni sloj u sredinu torte, a mousse od narance kao prvi i treci sloj. Kolicinu te kreme nisam mjenjala.Ukoliko zelite raditi sa 4 biskvita, ali promjera 26 cm, nista ne treba mjenjati u sastojcima, samo ispeci jedan biskvit vise i ganache i kremu od narance ostaviti kolicinski isto, a ganache staviti u sredinu torte. Malo jos napravite ganacha jedino za preko torte.
0 komentari :
Objavi komentar