-
PRIPREMA STARTERA:
Dobro umutiti brašno i vodu dok se ne dobije glatka masa bez grudvica.
-
Ovu masu uz stalno miješanje zagrijavati sve do 65ºC. To traje oko 2-3 minuta.
-
Alternativno (ukoliko nemate
termometar), masu zagrijavati dok ne počne da se zgušnjava kao puding.
Kada na dnu posude prilikom mješanja ostaje „trag“ tada je potrebno posudu skloniti sa ploče.
-
Kako bi se spriječilo isušivanje i
stvaranje korice na starteru providnom folijom prekriti posudu tako da
folija dodiruje pripremljeni starter.
foto prikaz postupka
-
Ohladiti na sobnoj temperaturi i koristiti, a ostatak čuvati u frižideru.
-
Ukoliko se koristi Tangzhong iz
frižidera onda ga je potrebno ranije izvaditi, jer ovaj starter prilikom upotrebe mora biti sobne temperature.
-
PRIPREMA TANGZHONG HLJEBA:
Dobro promiješati suve sastojke: brašno, šećer, so i kvasac. Suvim
sastojcima dodati mlijeko, maslac, Tangzhong starter i zamijesiti tvrdo
tijesto. Dobijeno tijesto pokriti platnenim salvetom i ostaviti na
toplom da se podigne. Kada se tijesta udvostruči premijesiti ga i podijeliti na 10 dijelova.
-
Svaki dio posebno razviti i urolati. foto prikaz postupka
-
Rolnice poređati u duguljastu formu
(veličina forme koju sam ja koristila je 30cm x 11cm) jednu do druge i
ostaviti 15 minuta da narastu.
Nakon toga, umutiti jaje za premaz, premazati tijesto i posuti ga susamom.
-
Pripremljeno tijesto peći u
zagrijanoj pećnici oko 30 minuta na 180 ° C, ili dok ne dobije zlatno
smeđu boju. Pečeni hljeb izvaditi, pokriti ga platnenim salvetom i ohladiti.
-
Dugotrajni Tangzhong hljeb se ne reže nožem već se lomi rukama i razdvaja na rolnice. Kora mu je mekana a tekstura sredine izuzetno vazdušasta i elastična.
Služi se topao, hladan ili podgrijan.
-
NAPOMENA:
Prilikom pripreme Tangzhong startera mogu se upotrijebiti veće količine
sastojaka npr.50gr brašna i 250gr vode, i višak ostaviti u frižideru za
sledeću upotrebu.
0 komentari :
Objavi komentar