-
Kore:
-
Za lisnato testo koristim ovaj
recept, ukoliko nemate volju da ga pravite uvek mozete koristiti
kupovno. Ukoliko pravite lisnato testo po navedenom receptu- pravite 1/2
mere (ovo je mala Sampita, i to ce biti previse).
-
Ugrejati pecnicu na 200 C. Resetku za pecenje postaviti u sredinu.
-
Podeliti lisnato testo na dva dela, tanko
razvuci, poravnati ivice (pizza sekacem), postaviti svaki od delova na
pek papir, malo ih izbusiti viljuskom po celoj povrsini (Slika).
-
Zasebno peci svaku koru (pek papir
sa korom postaviti na pozadinu pleha), oko 12-13 minuta dok ne dobiju
zlatnu boju. Pecene kore ostaviti sa strane da se ohlade (Slika).
-
Meringue:
-
Meringue se radi kao Swiss
Meringue. Princip za odnos sastojaka (secera i belanaca) u ovom
meringe-u je 2:1 (u gramima) u korist secera. To je sve sto je potrebno
da znate ukoliko zelite da napravite manju ili vecu kolicinu.
Napomena (dodato 22.07.2010): Za mucenje preporucujem stoni mikser.
Stoni mikseri su jaci a za dobar meringue neophodna je velika brzina
mucenja, osim toga mucenje dugo traje (pokusala sam da napravim meringue
sa rucnim mikserom i nije mi uspeo).
-
U manju metalnu serpicu uspite oko 4-5 cm vode i ugrejte do kljucanja (Slika).
-
Za to vreme belanca stavite u duboku
metalnu posudu (u ovom slucaju posudu stonog miksera) i blago umutite
(samo da zapene) zicom za mucenje (Slika).
Postavite posudu sa belancima na posudu sa kljucalom vodom (voda ne sme
da dodiruje dno posude sa belancima) i postepeno dodajte secer (pomesan
sa vanili secerom) – uz neprekidno mucenje zicom (Slika).
-
Ukoliko imate termometar,
temperatura treba da bude 65 C, pri toj temperaturi belanca ce biti
pasterizovana i bezbedna.
-
Ukoliko nemate termometar to nije problem, znacete da je temperatura postignuta (Slika)
na sledeci nacin: testirajte tako sto cete protrljati malo smese
izmedju palca i kaziprsta-u trenutku kada vise ne osecate kristale
secera-bezbedna temperatura je postignuta. Secer se topi na visoj
temperaturi no sto je temperatura pasterizacije. Samo nemojte preterati
sa kuvanjem.
-
Posudu sa smesom pricvrstite za
postolje miksera i mutite na srednoj do visokoj brzini dok se masa ne
udvostruci. Na pola mucenja dodajte i sok od limuna. Mucenje traje sve
dok se meringue skoro potpuno ne ohladi (pipinite posudu). Kada
zaustavite mikser, meringue treba da bude toliko cvrst da se uopste ne
pomera (Slika).
-
Rasporedite meringue po donjoj kori (jos jednom, evo kako izgleda meringue: Slika).
Za poravnavanje koristite navlazeni noz ili spatulu za torte- da se
meringue ne bi lepio za njih. Na gornju povrsinu postavite lisnato testo
koje ste nakon pecenja isekli na kockice.
-
Pospite gornju povrsinu secerom u prahu.
-
Presek, nakon 24h.
0 komentari :
Objavi komentar