-
2 narandze (eko kvalitete,
tj. obavezno ne tretirane) operite vrucom vodom, posusite, naribajte
sitno koricu i iscijedite 120 ml soka.
-
u jednoj posudi pripremite sve sljedece sastojke: brasno, mak, prasak za pecivo, sol i te naribanu narandzinu koricu.
-
Maslac izradite zajedno sa
secerom na srednjoj brzini oko 5 min, pa potom dodajte toj smesi jedno
po jedno jaje. obavezno pazite da svako jaje miksate oko prilike 1
minutu.
Dodajte 120 ml iscijedjenog narandzinog soka i 70 ml
mlijeka. Smijesa ce vam mozda izgledati cudno, kao da se nije spojila,
ne nemojte se bojati. :)
-
Sada lagano dodajte "suhe
sastojke" (brasno,mak...itd) i sjedinte masu sa zliciom ili jos bolje
ako imate sa slikonskom lopaticom.
-
masu stavite u kalup (dno prekriveno pek papirom, a obruc namazite lagano maslacem) promjera 23cm.
stavite u pecnicu zagrijanu 170° i pecite oko 50 min. u svakom slucaju provjerite sa cacaklicom jeli tijesto gotovo.
kad
je tijesto gotovo izvadite ga iz pecnice ostavite 15 min da se ohladi u
kalupu i zatim ga izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi min. 2
sata.
-
KREMA:
-
Operite vrucom vodom 2 narandze, posusite ih, jednu narandzu ogulite sto tanje mozete, potrudite se da imate sto manje bijele kozice na korici jer je ce u protivnom sirup bit gorak.
a od druge narandze naribajte koricu.
Iscijedite sok iz obje narandze.
-
Iscijedjenom soku od narandze dodajte jos toliko vode da ukupno imate 300ml tekucine.
Ovoj tekucini dodajte secer i stavite kuhati na vatri srednje temperature dok se secer ne otopi (oko4-5min).
Kad se secer otopi dodaje tako oguljenu koricu narandze, pojacajte vatru i pustite da prokuha.
kad
prokuha smanjite opet vatru na srednju temperaturu i pustite da kuha
oko 8-10 min. Zato vrijeme ostavite 3 lista zelatine u vodu da nabubri.
Primjetite ce te da je sirup gotov kad korice narandze postanu "prozirne".
Tada ostrante korice narandze.
Skonite sirup sa vatre i pustite da se malo ohladi.
-
Mascarpone sir izmjesajte dobro sa secerom u prahu, te dodajte srz mahune vanilije i naribanu koricu narandze.
Istopite kratko zelatinu i dodjate ju u sirup.
Potom sjedinite mascarpone sa sirupom.
Istucite slatko vrhnje u cvrst slag te sjedinite sa mascarpone cremom.
-
Stavite obruc oko tijesta u kojem ste ga pekli. Stavite kremu
na tijesto (Paznja, krema je u ovom trentuku jos tekuca, no savrseno ce
se stegnuti u hladnjaku) i ostavite minimalo 3-4 sata u hladnjaku ili
najbolje preko noci.
-
Kolac dekorirajte koricama narandze i makom!
Još slika
0 komentari :
Objavi komentar