6. studenoga 2014.

Narandža-Mak torta


Sastojci

Broj osoba:
10 osoba
  •  2 narandze
  •  140g maslaca sobne temperature
  •  250g secera
  •  300g brasna
  •  90g maka
  •  2 cajne zlice

    praska za pecivo
  •  1 prstohvat soli
  •  4 jaja
  •  70ml mlijeka
  • Krema

  •  2 narandze
  •  200g secera
  •  500g mascarpone sira ili drugog svijezeg sira
  •  3 lista zelatine
  •  70g secera u prahu
  •  1/2 srzi mahune vanilije
  •  250ml slatkog vrhnja


Priprema

Vrijeme pripreme:
90 min
Težina:
Jednostavno
  1. 2 narandze (eko kvalitete, tj. obavezno ne tretirane) operite vrucom vodom, posusite, naribajte sitno koricu i iscijedite 120 ml soka.
  2. u jednoj posudi pripremite sve sljedece sastojke: brasno, mak, prasak za pecivo, sol i te naribanu narandzinu koricu.
  3. Maslac izradite zajedno sa secerom na srednjoj brzini oko 5 min, pa potom dodajte toj smesi jedno po jedno jaje. obavezno pazite da svako jaje miksate oko prilike 1 minutu.
    Dodajte 120 ml iscijedjenog narandzinog soka i 70 ml mlijeka. Smijesa ce vam mozda izgledati cudno, kao da se nije spojila, ne nemojte se bojati. :)

  4. Sada lagano dodajte "suhe sastojke" (brasno,mak...itd) i sjedinte masu sa zliciom ili jos bolje ako imate sa slikonskom lopaticom.
  5. masu stavite u kalup (dno prekriveno pek papirom, a obruc namazite lagano maslacem) promjera 23cm.
    stavite u pecnicu zagrijanu 170° i pecite oko 50 min. u svakom slucaju provjerite sa cacaklicom jeli tijesto gotovo.
    kad je tijesto gotovo izvadite ga iz pecnice ostavite 15 min da se ohladi u kalupu i zatim ga izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi min. 2 sata.

  6. KREMA:
  7. Operite vrucom vodom 2 narandze, posusite ih, jednu narandzu ogulite sto tanje mozete, potrudite se da imate sto manje bijele kozice na korici jer je ce u protivnom sirup bit gorak.
    a od druge narandze naribajte koricu.

    Iscijedite sok iz obje narandze.

  8. Iscijedjenom soku od narandze dodajte jos toliko vode da ukupno imate 300ml tekucine.
    Ovoj tekucini dodajte secer i stavite kuhati na vatri srednje temperature dok se secer ne otopi (oko4-5min).
    Kad se secer otopi dodaje tako oguljenu koricu narandze, pojacajte vatru i pustite da prokuha.
    kad prokuha smanjite opet vatru na srednju temperaturu i pustite da kuha oko 8-10 min. Zato vrijeme ostavite 3 lista zelatine u vodu da nabubri.

    Primjetite ce te da je sirup gotov kad korice narandze postanu "prozirne".
    Tada ostrante korice narandze.
    Skonite sirup sa vatre i pustite da se malo ohladi.



  9. Mascarpone sir izmjesajte dobro sa secerom u prahu, te dodajte srz mahune vanilije i naribanu koricu narandze.
    Istopite kratko zelatinu i dodjate ju u sirup.
    Potom sjedinite mascarpone sa sirupom.

    Istucite slatko vrhnje u cvrst slag te sjedinite sa mascarpone cremom.

  10. Stavite obruc oko tijesta u kojem ste ga pekli. Stavite kremu na tijesto (Paznja, krema je u ovom trentuku jos tekuca, no savrseno ce se stegnuti u hladnjaku) i ostavite minimalo 3-4 sata u hladnjaku ili najbolje preko noci.
  11. Kolac dekorirajte koricama narandze i makom!

     Još slika

Related Posts:

0 komentari :

Objavi komentar