22. studenoga 2014.

Mogu li kakao i batak zajedno ?!

Pureći batak u panceti
Kad stavimo žličicu kakao praha u usta, neminovno se upitamo kako je nekome palo na pamet da mu doda šećer. Kakao je gorak i pomalo kiseo i nije čudo da ga u njegovoj pradomovini, središnjoj Americi, koriste u slanim jelima.


Umaci poput mole negro ili mole pueblano, koji zahtijevaju dugotrajno kuhanje, savršeno nadopunjuju jela s piletinom, puretinom, svinjetinom. U meksičkoj pokrajini Oaxaca, mole negro se priprema u svakoj obitelji na drukčiji način, ovisno o vrsti i količini različitih papričica.
Kakao u prahu

Osim toga, umak sadrži tomatillo (zelene meksičke rajčice), grožđice, različito orašasto voće, papar, cimet, ponekad banane ili avokado, i naravno tamnu meksičku čokoladu.

Sastojci se kuhaju vrlo dugo, da se okusi prožmu, a struktura postane homogena i svilenkasta. Kakaom možete obogatiti i svježu tjesteninu.

Kad se sljedeći put budete upuštali u njezino pravljenje, na 100 g brašna stavite žličicu kakaa te uobičajeno umijesite.

Kuhanu možete začiniti s malo zagrijanog maslaca kojem ste dodali samljevene orahe te naribani sir pecorino, a ako ste avanturistički tip, koji se ne boji nesvakidašnjih kombinacija, pokušajte s gulašem od divljači.

Od svježe tjestenine s kakaom daju se napraviti i odlični ravioli te napuniti špinatom i slaninom ili ricottom i račićima. Nakon Maja, Azteka i talijanskih domaćica, kronološkim putem na red dolazi engleski chef Heston Blumenthal, koji je krajem 90-tih, uz pomoć gastro kemičara, otkrio da bijela čokolada i kavijar imaju sličnu molekularnu strukturu, te, prema tome, predstavljaju savršeni par! Šteta! Šteta što smo limenku s kakaom dosad držali do vanilin šećera, prašaka za pecivo, pudinga.
Pepermint fondue


Odvojimo manji dio i ugurajmo na policu gdje držimo papar, chili, sol. Počnimo na njega računati kao na slanu namirnicu i istraživati. Upravo sam prije nekoliko dana prvi puta probala tamnu čokoladu s čipsom i drugu s dimljenom slaninom. Čokolada s čipsom, već udomaćena pod imenom "čč", bila je ljubav na prvu kockicu, dimljenoj je trebalo sekundu više.

Related Posts:

  • Bounty torta Vjerovatno ste svi čuli za Bounty čokoladice koje su savršenog spoja kokosa i čokolade, upravo se i ovdje o tome radi. Bounty torta je nešto što svakako preporučujem da isprobate,   KORE OD BJELANJAKA 1. U 6 bj… Read More
  • Paganini torta Potrebno je: Biskvit: 10 bjelanaca, 280 g šećera, 250 g lješnika, 2 kašičice praška za pecivo (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Čokoladni fil: 5 žumanaca, 1 cijelo jaje, 50 g tamne č… Read More
  • 5 namirnica koje možete jesti u neograničenim količinama Iako je veličina porcije hrane koju konzumirate vrlo važna za održavanje tjelesne težine postoje namirnice koje možete konzumirati u neograničenim količinama. Ne govorimo o zelenoj salati bez soli i octa već o ukusnim zalog… Read More
  • 7 saveta za seckanje crnog luka bez suza Seckanje crnog luka može biti neprijatno zbog peckanja u očima i suza, ali postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da uživate u pripremi jela s ovim povrćem. … Read More
  • "Klizave" palačike :) Potrebno je: 4 žumanceta, 4 kašike šećera, malo strugane kore limuna, 1/2 litra mlijeka, čvrst sneg od 4 bjelanceta, 4 kašike brašna, mljeveni orasi, šećer, vanila Priprema: Umutiti 4 žumanceta, 4 kašike šećera i mal… Read More

0 komentari :

Objavi komentar