16. studenoga 2014.

Medenjak kolač


Medeni kolač


Sastojci

  • Sastojci :

  •  100gr čokolade sa većim % kakaa ;
  •  5 jaja ;
  •  1 vrećica vanilin šećera ;
  •  150gr omekšalog margarina ;
  •  200gr tečnog meda ;
  •  100gr brašna ;
  •  50gr gustina ;
  •  50gr mljevenog keksa ;
  •  180gr jogurta (3,5% m.m.)
  •  2 kašike kakao praha ;
  •  1 kašika cimeta ;
  •  1 kašika začina za medenjake ;
  •  1 puna kašika praška za pecivo ;
  •  2-3 kašike ruma ;
  •  200-300gr pekmeza od šljiva.
  • Glazura :

  •  150gr margarina ;
  •  100gr mliječne čokolade ;


  •  50gr čokolade sa većim % kakaa ;
  •  120ml mlijeka ;
  •  50gr šećera.

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. Jaja odvojiti. Maslac i vanilin šećer pjenasto umutiti i dodati jedno po jedno žumance i dalje muteći.
    Dodati med i jogurt i dalje muteći da se dobije glatka masa.
    Čokoladu otopiti na slaboj vatri, te dodati prethodnoj masi i dalje muteći.

  2. Brašno, gustin, kakao i začine pomiješati i prosijati. Dodati mljeveni keks.
    Brašnaste sastojke dodati prethodnoj masi.
    Dodati rum.
  3. Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u čvrst snijeg, te polako, miješajući pjenjačom, dodati prethodnoj masi.
  4. Tijesto uliti u pleh omjera 20x30 cm i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni 20-ak minuta.
  5. Kada je pečeno, tijesto potpuno ohladiti i prerezati oštrim nožem na pola.
    Između prerezati pekmezom od šljiva.
    Poklopiti drugom korom i ostaviti na hladno.
  6. Pripremiti glazuru tako što zakipti margarin, šećer i mlijeko. Dodati čokoladu, te miješati da se otopi.
    Ostaviti 15-ak minuta na hladnom da se malo stegne, a onda preliti po kolaču.

Posluživanje

Prije rezanja, kolač dobro ohladiti. Najbolje je ga ostaviti tokom noći

Related Posts:

0 komentari :

Objavi komentar