Sastojci
Sastojci :
- 100gr čokolade sa većim % kakaa ;
- 5 jaja ;
- 1 vrećica vanilin šećera ;
- 150gr omekšalog margarina ;
- 200gr tečnog meda ;
- 100gr brašna ;
- 50gr gustina ;
- 50gr mljevenog keksa ;
- 180gr jogurta (3,5% m.m.)
- 2 kašike kakao praha ;
- 1 kašika cimeta ;
- 1 kašika začina za medenjake ;
- 1 puna kašika praška za pecivo ;
- 2-3 kašike ruma ;
- 200-300gr pekmeza od šljiva.
Glazura :
- 150gr margarina ;
- 100gr mliječne čokolade ;
-
50gr čokolade sa većim % kakaa ; - 120ml mlijeka ;
- 50gr šećera.
Priprema
- Težina:
-
Jaja odvojiti. Maslac i vanilin šećer pjenasto umutiti i dodati jedno po jedno žumance i dalje muteći.
Dodati med i jogurt i dalje muteći da se dobije glatka masa.
Čokoladu otopiti na slaboj vatri, te dodati prethodnoj masi i dalje muteći.
-
Brašno, gustin, kakao i začine pomiješati i prosijati. Dodati mljeveni keks.
Brašnaste sastojke dodati prethodnoj masi.
Dodati rum.
-
Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u čvrst snijeg, te polako, miješajući pjenjačom, dodati prethodnoj masi.
-
Tijesto uliti u pleh omjera 20x30 cm i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni 20-ak minuta.
-
Kada je pečeno, tijesto potpuno ohladiti i prerezati oštrim nožem na pola.
Između prerezati pekmezom od šljiva.
Poklopiti drugom korom i ostaviti na hladno.
-
Pripremiti glazuru tako što zakipti margarin, šećer i mlijeko. Dodati čokoladu, te miješati da se otopi.
Ostaviti 15-ak minuta na hladnom da se malo stegne, a onda preliti po kolaču.
0 komentari :
Objavi komentar