25. studenoga 2014.

Medena pita


Medena pita

Sastojci

  •  Kora:
  •  1 jaje
  •  150g šećera
  •  40g masti
  •  5 kašika mleka
  •  2 kašika meda
  •  450g brašna + kašičica sode bikarbone
  •  Fil:
  •  250g šećera
  •  0,5l mleka
  •  6 kašika brašna
  •  250g margarina
  •  Glazura:
  •  100g tamne čokolade
  •  20g

    margarina

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1.    
    Jaje ,šećer,mast, mleko i med staviti u šerpu na tihu vatru da provri, neprestano mešajući. Kad se masa fino rastopi i sjedini ostaviti da se ohladi. Ako želite intenzivniju aromu meda koristiti šumski ili kestenov med a za blažu livadski ili bagremov med.
  2.  
    Kada se smesa ohladila dodati ju u brašno u koje ste dodali sodu bikarbonu. Ja sam to radila pomoću miksera sa metlicama za testo ali može i ručno.
  3.    
    Ako ste radili mikserom testo još malo umesiti rukama i podeliti na tri jednaka dela. Svaki deo tanko razvaljati i peći 15ak minuta dok ne dobije lepu žuto zlatnu boju.
  4.    
    Pečene kore ostaviti da se ohlade.
  5.    
    Pola litre mleka ugrijati sa šećerom, u malo mleka razmutiti brašno i kada se pola litre ugrije dodati i kuvati 20ak minuta da se skuva lep, gust i sjajan krem. Kuvano ostaviti da se ohladi.
  6.    
    U hladno dodati margarin i umutiti krem.
    Filovati kore. Na gornju koru ne stavljati krem, namazano, stisnuti težim predmetom da se kore slepe s filom. Nakon sat-dva sa gornje kore skinuti teret i preliti glazurom od čokolade. 
  7. Za glazuru na pari istopiti čokoladu i margarin.

Posluživanje

Ova pita je puno ukusnija i sočnija drugi-treći dan, tako da savetujem da se ostavi preko noći pre rezanja i posluživanja.

Još slika

Related Posts:

0 komentari :

Objavi komentar