7. studenoga 2014.

Krofne iz rerne


Sastojci

  •  600gr namjenskog brasna za dizana tijesta
  •  150gr secera
  •  5 kom jaja
  •  120ml mlijeka
  •  150gr istopljenog maslaca
  •  1 kocka

    svijeze germe-25gr
  •  1 kom limuna-izribana korica
  •  1 kom narandze-izribana korica
  •  1 kom vanilin secer ili aroma vanilije
  •   malo soli
  •   marmelada za punjenje
  •   secera u prahu

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. U toplom mlijeku izmrvite kocku kvasca i dodajte kasiku secera,ostavite sa strane da zapjeni.
    Maslac istopite i malo prohladite.
    U vecu zdjelu dodajte brasno,secer,vanilin secer,izribanu koricu narandze i limuna,istopljen maslac.
    Mikserom sa nastavcima za tijesto,pocnite mjesiti dodavajuci jedno po jedno jaje i mlijeko.Na kraju dodajte mrvicu soli.
    Ostavite tijesto da odmara na toplom i da naraste.


  2. Zagrite rernu na 180°C.
    Dva pleha od rerne oblozite pek-papirom.
    Nadoslo tijesto pretresite na brasnom posutu radnu povrsinu i samo lagano rukom tijesto rasirite na 3-4 cm debljine.Kalupom vadite krofne i redajte na pleh,preostalo tijesto ponovo premjesite i ponovite postupak.
    Krofne ostavite na toplom pokrivene da odmaraju,pa ih pecite 15-20 min.dok ne dobiju finu boju.
  3. Malo ohladene krofne punite po zelji i pospite secerom u prahu.

Posluživanje

Prvi put kako radim krofne u rerni i bas sam odusevljena,ocekivala sam da ce biti neke razlike al krajnji rezultat je mekane mirisne krofne kao tek przene;))al u puno zdravijoj verziji..
Ako vam se tijesto ucini previse mekano slobodno dodajte jos par kasika brasna(da ga mozete raditi a da se ne lijepi za ruke)

PAR SAVJETA :)
-sve namirnice neka su sobne tem.ako su vam jaja u frizideru i zaboravite ih izvaditi na par sati prije kao ja onda ih samo ubacite u zdjelu(cijela,bez da ih razbijete)i prelite ih vrucom vodom.Ostavite ih tako 15-20 min.pa ce se dovoljno ugrijati dok ne pripremite ostale sastojke.
-svakako preporucujem "kvalitetno"namjensko brasno za dizana tijesta,ko je u mogucnosti neka koristi Manitobu-vrsta "jakog"brasna sa vrlo visokim postotkom glutena koja se koristi bas za dizana tijesta.
-kalupom ili casom vadite sto deblje krofne(3-4 cm.idealno)nemojte tanko razvaljat tijesto..
-neka pokrivene odmaraju dok ne uduplaju volumen
-ostavite dovoljno prostora izmedu da se ne spoje dok se peku.

Related Posts:

  • Kapućino kolač (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); … Read More
  • Kolač s kafom Sastojci 4 jajeta7 kašika šećera4 kašike džema po (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); … Read More
  • Narandza snite Sastojci: 11 kasika masti secer mleko 1 jaje 1 pecivo (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); brasno margarin 1 narandza ekstrakt od narandze tamna cokolada Priprema korice: 11 kasika istopljene mast… Read More
  • Češnjak – prirodni lijek protiv bradavica Nastanak bradavica je uzrokovan nekim vrstama virusa pod zajedničkim nazivom humani papiloma virus (HPV). Postoji više od 100 poznatih tipova HPV-a, od kojih su neki kancerogeni, a obične bradavice se smatraju ne kancerog… Read More
  • Kiwi torta Sastojci: 75 gr margarina 6 kasika secera 2 jaja 8 kasika brasna 2 kasike brasna od krompira 1 kasika vanilin secera 3 kasike kakaa 1 kasikica praska za pecivo 1/2 dcl soka od narandze za posipanje kora 2 reda rendane coko… Read More

0 komentari :

Objavi komentar