-
Jabuke oprati, oljuštiti,očistiti od semenki i iseći na krupnije kocke.
Limun iscediti i preliti isečene jabuke sokom.
Bademe propržiti na suvom tiganju, jedna šaka je dovoljna ili po ukusu.Ostaviti ih da se ohlade pa ih iseći na grube komade.
Suvo grožđe preliti sa rumom i ostaviti da odstoje 15 minuta ( kod
nas je suvo grožđe jako meko i meni nije bilo potrebno više od 5 minuta,
samo da poprime aromu ruma. Ako služite deci ovu poslasticu preliti ih
sa sokom od jabuka, mada alkohol ispari prilikom kuvanja tako da se i ne
oseti.
U šerpu staviti prah šećer i neka se otopi i počne da karamelizuje, mešajte da vam ne izgori.
Kad je porumeneo dodati jabuke,zajedno sa limunom i suvo
grožđe,zajedno sa rumom i pržite dok vam jabuke ne omekšaju,
mešajući,oko 5 minuta.
Skloniti ih sa ringle, umešati 2 kašike meda i ostaviti da se malo prohladi.
-
U malu šerpicu sipati 200 ml soka
od jabuka a u preostalih 100 ml izmutiti vanila puding i 1 kašiku
šećera i sipati u sok, kad počne da vri i kuvati, stalno mešajući sa
žicom, dok se ne zgusne.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi, povrmeno promešajte da se ne stvori kožica po vrhu pudinga.
-
Umutiti slatku pavlaku, ako nije dovoljno slatka,dodati 1 kašiku šećera i umutiti sve zajedno.
Ohlađen puding sipati u slatku pavlaku i viljuškom mešati da dobijete mramornu smesu.
-
Uzeti 4 čaše ili 4 staklene zdele
na dnu sipati po dve do tri kašike kuvanih jabuka,zajedno sa sokom iz
šerpe,preko jabuka sipati mramornu slatku pavlaku, preko posuti sa
bademima i amaretto keksićima, koje ćete malo grublje da polomite i
narendati na krupno,čokoladu.
Ja ne volim amaretto keksiće, a nisam ih ni imala te sam koristila baby piškotice.
-
Ostaviti u frižideru nekoliko sati da se dobro ohladi i poslužiti hladno.
-
Prijatno!!!!
0 komentari :
Objavi komentar