8. studenoga 2014.

Krema od jabuka


Sastojci

Broj osoba:
4 osobe
  • Fil od jabuka:

  •  5 manjih jabuka
  •   sok od limuna
  •  50 g

    šećera u prahu
  •  100 g suvog grožđa
  •  50 ml ruma
  •  2 kašike meda
  • Za puding:

  •  300 ml soka od jabuka
  •  1 kesica vanilinog pudinga
  •  1 kašika šećera
  • za kremu:

  •  200 ml slatke pavlake
  • i još:

  •   pečeni i seckani bademi
  •   istrugana na krupnije čokolada
  •   piškote ili amaretto keksi

Priprema

Vrijeme pripreme:
30 min
Težina:
Srednje zahtjevno
  1.   Krema od jabuka
    Jabuke oprati, oljuštiti,očistiti od semenki i iseći na krupnije kocke.
    Limun iscediti i preliti isečene jabuke sokom.


    Bademe propržiti na suvom tiganju, jedna šaka je dovoljna ili po ukusu.Ostaviti ih da se ohlade pa ih iseći na grube komade.
    Suvo grožđe preliti sa rumom i ostaviti da odstoje 15 minuta ( kod nas je suvo grožđe jako meko i meni nije bilo potrebno više od 5 minuta, samo da poprime aromu ruma. Ako služite deci ovu poslasticu preliti ih sa sokom od jabuka, mada alkohol ispari prilikom kuvanja tako da se i ne oseti.
    U šerpu staviti prah šećer i neka se otopi i počne da karamelizuje, mešajte da vam ne izgori.
    Kad je porumeneo dodati jabuke,zajedno sa limunom i suvo grožđe,zajedno sa rumom  i pržite dok vam jabuke ne omekšaju, mešajući,oko 5 minuta.
    Skloniti ih sa ringle, umešati 2 kašike meda i ostaviti da se malo prohladi.

  2. U malu šerpicu sipati 200 ml soka od jabuka a u preostalih 100 ml izmutiti vanila puding i 1 kašiku šećera i sipati u sok, kad počne da vri i kuvati, stalno mešajući sa žicom, dok se ne zgusne.
    Skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi, povrmeno promešajte da se ne stvori kožica po vrhu pudinga.
  3. Umutiti slatku pavlaku, ako nije dovoljno slatka,dodati 1 kašiku šećera i umutiti sve zajedno.
    Ohlađen puding sipati u slatku pavlaku i viljuškom mešati da dobijete mramornu smesu.
  4. Uzeti 4 čaše ili 4 staklene zdele na dnu sipati po dve do tri kašike kuvanih jabuka,zajedno sa sokom iz šerpe,preko jabuka  sipati mramornu slatku pavlaku, preko posuti sa bademima i amaretto keksićima, koje ćete malo  grublje da polomite i narendati na krupno,čokoladu. 
    Ja ne volim amaretto keksiće, a nisam ih ni imala te sam koristila baby piškotice.

  5. Ostaviti u frižideru nekoliko sati da se dobro ohladi i poslužiti hladno.

  6.   Krema od jabuka
    Prijatno!!!!

Related Posts:

  • Rolnice od oblandi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci za filovanje:      -2 jaja     -80gr šećera     -100gr čokolade za… Read More
  • Krem banane (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci: -700 gr šećera   -2 dl vode   -3 želatina   -1 bočica ekstrakta od banane   -1 list oblatne   -100 g… Read More
  • Domaći čips iz rerne Sastojci: -1 kg krupnijeg krompira -oko 4-5 kašika ulja -soli po ukusu Priprema: Krompir operite, oljuštite i tanko ga iseckajte na secku (ukoliko ga nemate možete i nožem na što tanje listiće). Stavi… Read More
  • Punjeni francuz Sastojci: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); -1 kruh francuz -500 g miješanog mljevenog mesa -100 ml mlijeka   -50 g sitno nasjeckanog crvenog luka   -1 žlica nas… Read More
  • Sok od mrke i jabuke Sastojci: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); -100 ml soka od mrkve -100 ml soka od jabuke -2 žlice narančina soka Priprema: U sokovniku pripremite sok od mrkve i jabuke. Iscijeđe… Read More

0 komentari :

Objavi komentar