10. studenoga 2014.

Choco orange torta


Sastojci

  •  2 jaja (uk.težine sa korom 140g)
  •  235g šećera
  •  150g maslaca sobne temperature

  •  250g oguljene smrznute i rendane pomorandže
  •  30g kakaa
  •  200g brašna
  •  1 kesica praška za pecivo
  •  200 ml ključale vode
  •  1 kašičica vanila ekstrakta
  • Čoko fil:

  •  1l mleka
  •  3 žumanca
  •  250g šećera
  •  2 kesice pudinga od čokolade 2x47g Dr Oetker ili Dolcela
  •  80g gustina
  •  200g čokolade za kuvanje 40 % kakaa
  •  150g nutelle
  •  200g maslaca
  •  1,3 dl ili 135g slatke pavlake

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1.   Kora -priprema 
    Dan ranije ogulite i zamrznite pomorandžu.
    Pomorandžu izrendati.
    Jaja i šećer zajedno mutititi u penasto i dok se kad podignete mikser ne formira debela traka koja se sliva niz nastavke miskera u posudu za mućenje i tako staje nekoliko sekundi. Dodati omekšali maslac iz tri puta i mutiti dok se ne izjednači smesa da nema maslaca u grumuljicama. Dodati rendanu pomorandžu, izmešati. Dodavati malo po malo mešavine brašna, kakaa, praška za pecivo (prethodno zajedno prosejanih) i ručno mešati špatulom ili varjačom odozdo prema gore i u krug preklapati. Na kraju dodati ključalu vodu i izmešati dok se ne povežu sastojci, ne predugo. Ako imate stand mikser, sa nastavkom za biskvit mešate od pomorandži, brašno na minimumu, i na kraju kad dodajete ključalu vodu na srednoj brzini. Još malo izmešate samo dok se ne izjednači i dalje kao u receptu.


  2.   Priprema fil 
    U pleh prečnika 24cm obložite samo dno sa pek papirom, stranice ne podmazivati. 
    U prethodno zagrejanu rernu na 165 C (rerna sa ventilatorom) staviti pleh sa testom za biskvit i peći 30-35 minuta, do tzv. suve čačkalice. Posle 10 minuta ga izvaditi iz kalupa, ostaviti da se hladi na žici za hlađenje, skinuti pek papir i prekriti krpom. Hladiti ili preko noći ili 6h. 
  3.   Pripema  
    Čoko krem:
    Od 1 l mleka izdvojiti 2dl, ostatak staviti da provri.
    Žumanca sa šećerom miskerom umutiti da pobele. Dodati prosejani gustin i puding koji ste prvo rastopili u 2 dl mleka. Kad provri dodavati vruće mleko u smesu sa žumancima i onda sve opet presuti u lonac na paru i kuvati uz mešanje žice ili miksera. Kad ponovo provri mešati da se razbiju grudvice, i smanjiti temperaturu na nižu. Tako kuvati 5 minuta da bi se gustin i puding skuvali. Ohladiti do mlake temperature, skoro sobne. 
  4.   Torta pre ukrašavanja 
    Maslac sobne temperature mikserom umutiti u penasto, za to vam treba oko 10 tak minuta.
    Prvo izmutiti ceo puding fil mikserom, zatim spajati sa maslacem jednu poo jednu kašiku.
    Istopiti čokoladu i dodati nutelu. Izmešati da se nutela izjednači sa čokoladom i odmah se može dodati u fil. Dobro izjednačiti. Slatku pavlaku umutiti u šlag i dodati u fil ručno preklapajući kao šaum. 
  5. Slaganje torte:
    Koru preseći na 2 dela da dobijete 3 kore.
    Iscediti pomorandžu za prskanje.
    1. Koru stavtiti na tanjir za torte poprskati pomorandžom, premazati sa četkicom celu koru ostaviti da ostoji 5 min
    2. 1/3 fila
    3. 2 kora i sok od pomorandže, sačekati 5 min
    4. 1/3 fila 
    5. kora i sok od pomorandže
    6. polovinu od preostalog fila namazati na vrh torte 
    ostatak ostaviti da se torta filuje okolo i ukrasi.
    Filovala sam u obruču za filovanje. Ostaviti preko noći u frižideru i sledeći dan ukrasiti. Moja je ukrašena sa čokoladnom ogradicom i ružama od fila.
  6. NAPOMENA:
    - Čokolada je menaž, nutella nemačka pa je jačeg ukusa
    - slatka pavlaka je Meggle
    - maslac Imlek
    Recept je od moje drugarice, samo modifikovan fil. Hvala Sanji na odličnom receptu.

Još slika

Related Posts:

  • Jednostavni kolač od jagoda Sastojci: 1 kg svježih jagoda 500 gr šećera 1 kašika iscijeđenog limunovog soka Za koru: 500 gr brašna 60 gr šećera 1 prašak za pecivo Malo soli 6 kašika maslaca (adsbygoogle = window.adsbygoogle |… Read More
  • Brownie srca Sastojci: 250 gr maslaca 550 gr smeđeg šećera 200 gr čokolade za kuhanje 2 kašikice vanilla ekstrakta 500 gr brašna ½ kašikice soli Šećer u prahu i kakao za posipanje Pleh dimenzija 22×33 cm premažite ma… Read More
  • Trostruki užitak Biskvit: 6 bjelanjaka 15 dkg šećera 15 dkg oraha 2 žlice prezli 2 žlice oštrog brašna malo praška za pecivo Krema: 6 žumanjaka 15 žlica šećera 8 dl mlijeka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 pud… Read More
  • Američki kuglof Recept za ovaj kuglof pronašla sam na  receptitorte.com. Jedan od isprobanih recepata, kojem se uvijek rado vraćam. Kad god se zaželim kuglofa, koristim ovaj način pripreme, jer za njega je i riječ predivan- mala :D … Read More
  • Sultan biftek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Način pripreme Ispeče se biftek na žaru.Za to vrijeme se pošira jedno jaje (razbiti jaje i spustiti u ključalu vodu, kojoj je dodato sirće).Jaje se stavi na g… Read More

0 komentari :

Objavi komentar