10. studenoga 2014.

Choco orange torta


Sastojci

  •  2 jaja (uk.težine sa korom 140g)
  •  235g šećera
  •  150g maslaca sobne temperature

  •  250g oguljene smrznute i rendane pomorandže
  •  30g kakaa
  •  200g brašna
  •  1 kesica praška za pecivo
  •  200 ml ključale vode
  •  1 kašičica vanila ekstrakta
  • Čoko fil:

  •  1l mleka
  •  3 žumanca
  •  250g šećera
  •  2 kesice pudinga od čokolade 2x47g Dr Oetker ili Dolcela
  •  80g gustina
  •  200g čokolade za kuvanje 40 % kakaa
  •  150g nutelle
  •  200g maslaca
  •  1,3 dl ili 135g slatke pavlake

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1.   Kora -priprema 
    Dan ranije ogulite i zamrznite pomorandžu.
    Pomorandžu izrendati.
    Jaja i šećer zajedno mutititi u penasto i dok se kad podignete mikser ne formira debela traka koja se sliva niz nastavke miskera u posudu za mućenje i tako staje nekoliko sekundi. Dodati omekšali maslac iz tri puta i mutiti dok se ne izjednači smesa da nema maslaca u grumuljicama. Dodati rendanu pomorandžu, izmešati. Dodavati malo po malo mešavine brašna, kakaa, praška za pecivo (prethodno zajedno prosejanih) i ručno mešati špatulom ili varjačom odozdo prema gore i u krug preklapati. Na kraju dodati ključalu vodu i izmešati dok se ne povežu sastojci, ne predugo. Ako imate stand mikser, sa nastavkom za biskvit mešate od pomorandži, brašno na minimumu, i na kraju kad dodajete ključalu vodu na srednoj brzini. Još malo izmešate samo dok se ne izjednači i dalje kao u receptu.


  2.   Priprema fil 
    U pleh prečnika 24cm obložite samo dno sa pek papirom, stranice ne podmazivati. 
    U prethodno zagrejanu rernu na 165 C (rerna sa ventilatorom) staviti pleh sa testom za biskvit i peći 30-35 minuta, do tzv. suve čačkalice. Posle 10 minuta ga izvaditi iz kalupa, ostaviti da se hladi na žici za hlađenje, skinuti pek papir i prekriti krpom. Hladiti ili preko noći ili 6h. 
  3.   Pripema  
    Čoko krem:
    Od 1 l mleka izdvojiti 2dl, ostatak staviti da provri.
    Žumanca sa šećerom miskerom umutiti da pobele. Dodati prosejani gustin i puding koji ste prvo rastopili u 2 dl mleka. Kad provri dodavati vruće mleko u smesu sa žumancima i onda sve opet presuti u lonac na paru i kuvati uz mešanje žice ili miksera. Kad ponovo provri mešati da se razbiju grudvice, i smanjiti temperaturu na nižu. Tako kuvati 5 minuta da bi se gustin i puding skuvali. Ohladiti do mlake temperature, skoro sobne. 
  4.   Torta pre ukrašavanja 
    Maslac sobne temperature mikserom umutiti u penasto, za to vam treba oko 10 tak minuta.
    Prvo izmutiti ceo puding fil mikserom, zatim spajati sa maslacem jednu poo jednu kašiku.
    Istopiti čokoladu i dodati nutelu. Izmešati da se nutela izjednači sa čokoladom i odmah se može dodati u fil. Dobro izjednačiti. Slatku pavlaku umutiti u šlag i dodati u fil ručno preklapajući kao šaum. 
  5. Slaganje torte:
    Koru preseći na 2 dela da dobijete 3 kore.
    Iscediti pomorandžu za prskanje.
    1. Koru stavtiti na tanjir za torte poprskati pomorandžom, premazati sa četkicom celu koru ostaviti da ostoji 5 min
    2. 1/3 fila
    3. 2 kora i sok od pomorandže, sačekati 5 min
    4. 1/3 fila 
    5. kora i sok od pomorandže
    6. polovinu od preostalog fila namazati na vrh torte 
    ostatak ostaviti da se torta filuje okolo i ukrasi.
    Filovala sam u obruču za filovanje. Ostaviti preko noći u frižideru i sledeći dan ukrasiti. Moja je ukrašena sa čokoladnom ogradicom i ružama od fila.
  6. NAPOMENA:
    - Čokolada je menaž, nutella nemačka pa je jačeg ukusa
    - slatka pavlaka je Meggle
    - maslac Imlek
    Recept je od moje drugarice, samo modifikovan fil. Hvala Sanji na odličnom receptu.

Još slika

Related Posts:

  • Kiwi torta Sastojci: 75 gr margarina 6 kasika secera 2 jaja 8 kasika brasna 2 kasike brasna od krompira 1 kasika vanilin secera 3 kasike kakaa 1 kasikica praska za pecivo 1/2 dcl soka od narandze za posipanje kora 2 reda rendane coko… Read More
  • Trostruki užitak Sastojci za koru: 6 bjelanaca 200 g šećera 3 kašike brašna 2 kašike prezli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 150 g mljevenih oraha Fil:… Read More
  • Mirisna strudla Sastojci za testo: 1 casa (plasticna od jogurta) mleka 5 do 6 istih casa brasna (kolicinu brasna sami procenjujete tokom izrade testa) 1 ista casa ulja 1 ista casa vode 1 kocka svezeg kvasca 1 casa secera (adsbygoogle… Read More
  • Kolac od eurokrema Sastojci: Mera je plasticna casa od jogurta 2 jaja 2 case secera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 case mleka 1 casa ulja 2 case mlevenih oraha ili ako hocete keksa ja sam pravila sa orasima 2 … Read More
  • Beogradjanke Sastojci: 4 jajeta 400 g šećera 1,5 šoljica (od 1 dl) ulja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 šoljice jogurta 200 g brašna 2 kašike kakaoa 1 kesica praška za pecivo 100 g mlevenih oraha 4 jabuke … Read More

0 komentari :

Objavi komentar