-
Dan ranije ogulite i zamrznite pomorandžu.
Pomorandžu izrendati.
Jaja i šećer zajedno mutititi u penasto i dok se kad podignete mikser
ne formira debela traka koja se sliva niz nastavke miskera u posudu za
mućenje i tako staje nekoliko sekundi. Dodati omekšali maslac iz tri
puta i mutiti dok se ne izjednači smesa da nema maslaca u grumuljicama.
Dodati rendanu pomorandžu, izmešati. Dodavati malo po malo mešavine
brašna, kakaa, praška za pecivo (prethodno zajedno prosejanih) i ručno
mešati špatulom ili varjačom odozdo prema gore i u krug preklapati. Na
kraju dodati ključalu vodu i izmešati dok se ne povežu sastojci, ne
predugo. Ako imate stand mikser, sa nastavkom za biskvit mešate od
pomorandži, brašno na minimumu, i na kraju kad dodajete ključalu vodu na
srednoj brzini. Još malo izmešate samo dok se ne izjednači i dalje kao u
receptu.
-
U pleh prečnika 24cm obložite samo dno sa pek papirom, stranice ne podmazivati.
U prethodno zagrejanu rernu na 165 C (rerna sa ventilatorom) staviti
pleh sa testom za biskvit i peći 30-35 minuta, do tzv. suve čačkalice.
Posle 10 minuta ga izvaditi iz kalupa, ostaviti da se hladi na žici za
hlađenje, skinuti pek papir i prekriti krpom. Hladiti ili preko noći ili
6h.
-
Čoko krem:
Od 1 l mleka izdvojiti 2dl, ostatak staviti da provri.
Žumanca sa šećerom miskerom umutiti da pobele. Dodati prosejani
gustin i puding koji ste prvo rastopili u 2 dl mleka. Kad provri
dodavati vruće mleko u smesu sa žumancima i onda sve opet presuti u
lonac na paru i kuvati uz mešanje žice ili miksera. Kad ponovo provri
mešati da se razbiju grudvice, i smanjiti temperaturu na nižu. Tako
kuvati 5 minuta da bi se gustin i puding skuvali. Ohladiti do mlake
temperature, skoro sobne.
-
Maslac sobne temperature mikserom umutiti u penasto, za to vam treba oko 10 tak minuta.
Prvo izmutiti ceo puding fil mikserom, zatim spajati sa maslacem jednu poo jednu kašiku.
Istopiti čokoladu i dodati nutelu. Izmešati da se nutela izjednači sa
čokoladom i odmah se može dodati u fil. Dobro izjednačiti. Slatku
pavlaku umutiti u šlag i dodati u fil ručno preklapajući kao šaum.
-
Slaganje torte:
Koru preseći na 2 dela da dobijete 3 kore.
Iscediti pomorandžu za prskanje.
1. Koru stavtiti na tanjir za torte poprskati pomorandžom, premazati sa četkicom celu koru ostaviti da ostoji 5 min
2. 1/3 fila
3. 2 kora i sok od pomorandže, sačekati 5 min
4. 1/3 fila
5. kora i sok od pomorandže
6. polovinu od preostalog fila namazati na vrh torte
ostatak ostaviti da se torta filuje okolo i ukrasi.
Filovala sam u obruču za filovanje. Ostaviti preko noći u frižideru i
sledeći dan ukrasiti. Moja je ukrašena sa čokoladnom ogradicom i ružama
od fila.
-
NAPOMENA:
- Čokolada je menaž, nutella nemačka pa je jačeg ukusa
- slatka pavlaka je Meggle
- maslac Imlek
Recept je od moje drugarice, samo modifikovan fil. Hvala Sanji na odličnom receptu.
0 komentari :
Objavi komentar