Sastojci
- 1 oveca glavica luka
- 4-5 cesnja belog luka
- 1 sveza zelena paprika
-
2 sipke
celera - 1 oveci paradajz, propasiran, ili 1 solja paradajz soka
- po ukusu sol i biber
- 1/2 kasicice aleve paprike
- 1/8 kasicice cayenne paprike (ljuta u prahu)
- na vr' noza cumina (mi ne volimo puno, tek da malcice zamirisi)
- 1/8 kasicice origana
- 2-3 lovorova lista
- 1/2 kasicice senfa
- 1 kasicica Worchestershire sosa
- 1 casa piva
- 1/2 kg mlevene govedine
-
1/2 solje
skuvanih zrna pasulja (po tradiciji tamni, mada ja stavim kakav
bilo, cesto i bez njega)
- 1 kasika palente
- ............... malo narendanog sira za posuti na kraju pri serviranju, kao i par strukova mladog luka, iseckanog na kolutice
Priprema
- Težina:
-
Prodinstati luk na malo ulja (2-3 kasike, koje nisam navela u sastojcima), pa dodati beli luk, papriku i celer, sitno iseckane, a zatim i sve zacine. Dinstati par minuta, pa postepeno dodati i sve ostalo, osim graha, palente, sira i mladog luka. Po potrebi dodati oko pola solje vode, ali paziti da ne bude previse retko - smesa treba da ostane gusca, ali da se moze jesti kasikom.
-
Kuvati oko 45 minuta (ja ga kuvam u ekspres loncu oko pola sata), i kad je gotovo, proveriti zacine, dosoliti po potrebi, dodati grah i palentu, pa kuvati jos par minuta, da se sve malo zgusne (da se palenta skuva - ja koristim uvek instant palentu kojoj treba samo par minuta).
0 komentari :
Objavi komentar