17. studenoga 2014.

Chili


Chili

Sastojci

  •  1 oveca glavica luka
  •  4-5 cesnja belog luka
  •  1 sveza zelena paprika
  •  2 sipke

    celera
  •  1 oveci paradajz, propasiran, ili 1 solja paradajz soka
  •  po ukusu sol i biber
  •  1/2 kasicice aleve paprike
  •  1/8 kasicice cayenne paprike (ljuta u prahu)
  •  na vr' noza cumina (mi ne volimo puno, tek da malcice zamirisi)
  •  1/8 kasicice origana
  •  2-3 lovorova lista
  •  1/2 kasicice senfa
  •  1 kasicica Worchestershire sosa
  •  1 casa piva
  •  1/2 kg mlevene govedine
  •  1/2 solje skuvanih zrna pasulja (po tradiciji tamni, mada ja stavim kakav bilo, cesto i bez njega)

  •  1 kasika palente
  •  ............... malo narendanog sira za posuti na kraju pri serviranju, kao i par strukova mladog luka, iseckanog na kolutice

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. Prodinstati luk na malo ulja (2-3 kasike, koje nisam navela u sastojcima), pa dodati beli luk, papriku i celer, sitno iseckane, a zatim i sve zacine. Dinstati par minuta, pa postepeno dodati i sve ostalo, osim graha, palente, sira i mladog luka. Po potrebi dodati oko pola solje vode, ali paziti da ne bude previse retko - smesa treba da ostane gusca, ali da se moze jesti kasikom.
  2. Kuvati oko 45 minuta (ja ga kuvam u ekspres loncu oko pola sata), i kad je gotovo, proveriti zacine, dosoliti po potrebi, dodati grah i palentu, pa kuvati jos par minuta, da se sve malo zgusne (da se palenta skuva - ja koristim uvek instant palentu kojoj treba samo par minuta). 

Posluživanje

Posluzite u dubokom tanjiru, dekorisano rendanim sirom i koluticima mladog luka. Sa domacom pogacom :)

Related Posts:

0 komentari :

Objavi komentar