20. studenoga 2014.

Blizanci od oraha i maka


Sastojci

  • Za tijesto:

  •  1 Kvasca instant Dolcela By Podravka
  •  400 g Namjenskog brašna za dizana tijesta Podravka By Podravka
  •  80 g maslaca
  •  80 g šećera
  •  2 žumanca
  •   sol
  •   limunova korica
  •  200 ml mlijeka
  • Za nadjev od oraha:

  •  200 g oraha
  •  50 g grožđica
  •  150 g šećera
  •   Cimet mljeveni Podravka By Podravka
  •  2 žlice ruma

  •  100 ml mlijeka
  •  1 Vanilin šećer Dolcela By Podravka
  •  50 g rastopljenog maslaca
  • Za nadjev od maka:

  •  150 g Maka Dolcela By Podravka
  •  100 ml mlijeka
  •  120 g šećera
  •  50 g grožđica
  •   limunova korica
  •   cimet
  •  2 žlice ruma
  •  1 Vanilin šećer Dolcela By Podravka
  •  50 g rastopljenog maslaca
  • Za posipavanje:

  •   šećer u prahu

Priprema

Vrijeme pripreme:
120 min
Težina:
Složeno
  1. U brašno istresite instant kvasac, promiješajte pa dodajte rastopljeni maslac, šećer, žumance, malo soli i limunovu koricu. Uz dodavanje toplog mlijeka umijesite mekano tijesto.
  2. Dobro ga izradite dok površina ne bude glatka i sjajna. Stavite ga na toplo mjesto pokriveno da se diže i udvostruči volumen. Zatim ga razvaljajte na debljinu od 1 cm, i to po mogućnosti pravilnu četvorinu.
  3. Tijesto premažite maslacem i ohlađenim nadjevom od oraha do polovice, a drugu polovicu nadjevom od maka.
  4. Svaku polovicu savijte do sredine i onda ih sastavite te pažljivo prenesite u namašćeni lim (35×20 cm). Ostavite još oko 10 minuta počivati pa pecite na 180°C oko 50 minuta.
  5. Za nadjev od oraha: mljevene orahe izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, grožđicama (koje ste prethodno namočili u rumu), cimetom, kipućim mlijekom te dobro i kratko promiješajte na vrućoj ploči štednjaka.
  6. Za nadjev od maka: sameljite mak, stavite u posudu pa prelijte kipućim mlijekom. Dodajte šećer, grožđice (prethodno namočene u rumu), limunovu koricu, cimet, vanilin šećer i sve dobro izmiješajte.

Posluživanje

Blizance od oraha i maka pošećerite i režite ohlađene.

Savjet

Nadjev od oraha možete kombinirati s nadjevom od sira, a mak s nadjevom od višanja.

0 komentari :

Objavi komentar