20. studenoga 2014.

Medenjaci


Medenjaci....zadnja,neću više::D


Sastojci

  •  70 dkg brašna
  •  4 jaja
  •  25 dkg šećera
  •  15 dkg meda
  •  1 dkg sode bikarbone(ili mala žličica sode b. +1 kesica praš.za pec)
  •  6 dkg maslaca(margarina)
  •   začini cimet(njega stavim najviše),mljeveni orašćić,klinčić,anis..
  •   ribana kora od naranče
  • čokoladna glazura

  •  30 dkg čokolade
  •  24 dkg

    maslaca(margarina)
  • za crtanje(ukrašavanje)

  •  1 bjelanjak
  •  15-20dkg šećer u prahu(količina ide da bude dovoljno gusto i ovisi o veličini bjelanjka)
  •   par kapi limuna

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1.   1.za medenjake 
    U brašno dodati sodu, jaja promiješana sa šećerom(ne tući mikserom,samo promiješati),UGRIJANI(ne kuhan,samo lagano zagrijati) med,RASTOPLJEN i prohlađen maslac,začine i narančinu koricu.Umijesiti glatko tijesto.Ostaviti pokriveno(pod prozirnom folijom)1 dan( 24 sata) na sobnoj temperaturi.(foliju ne stiskati,samo lagano omotati)
  2.   2.dio za medenjake 
    Tijesto premijesiti rukama na malo pobrašnjenoj radnoj plohi(lijepit će se,ali polako dodavajte brašna i mijesite).Raspodijeliti na par dijela i svaki zasebno opet oblikovati rukama te
    razvaljati na oko 0,5cm debljine.Rezati kalupićima,slagati na pekpapir(razmaknute jer narastu) i peći na 200c oko 5-7 min.(mora se gledati jer su začas gotovi,provjerite donji dio).
  3.   3,dio za medenjake 
    Čokoladu i maslac rastopiti na pari.
    Umakati samo gornju polovicu medenjaka.
    Ostaviti nek se suši na zraku.
  4.   4.dio za medenjake 
    Bjelanjak miješati sa šećerom u prahu.Polako sipati šećer da bude dovoljno gusto da se može crtati,a da bijela glazura ne bježi,te dodati par kapi limunova soka.
    Crtati možete pomoću kesice za led.Na donjem kraju čačkalicom napraviti rupicu te žlicom stavljati bijelu glazuru.Nek se suši na zraku.

Posluživanje

Poslije sušenja se spreme u limenu kutiju.Možete ih  ispeći,dobro ohladiti i spremiti u limene kutije,a ukrašavati pred blagdane.
-Napomena za sodu bikarbonu i prašak za pecivo:
imate li preciznu vagu izmjerite 1 dkg sode bikarbone,ukoliko nemate stavite sode malu žličicu i prašak za pecivo.

Još slika

Related Posts:

  • Čoko poljupci (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci: 4 bjelanca, 10-20 dag šećera u prahu, 20 dag mljevenih oraha, 4 dag čokolade za kuhanje, 2 kašičice mlijeka, 2 kašičice margarina, kašičica maraski… Read More
  • ČOKO TORTA Čime iznenaditi ukućane i goste? Evo  prijedloga za idealni desert! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci za koru: 7 jaja, 7 kašika šećera, 7 kašika brašna, 4 kašike kakaa, 2 dl … Read More
  • Šnicle sa gljivama i umakom od tikvica (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci: 500 g bukovača, 1 manja šolja riže, 1 dl bijelog vina, 1 šolja prezle, 1 jaje, 1 luk, 2 kašike sjeckanog peršuna, 2 kašike crvene paprike, 1 kašika pavl… Read More
  • Pileće faširane šnicle (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci: 500 g pilećeg bijelog mesa, 2 kašike maslaca, 2 komada sredine hljeba, 2 kašike pavlake, pola šolje mlijeka, jaje, prezla, peršun, so, biber, (adsb… Read More
  • Punjene faširane šnicle (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci šnicle: 1 kg mljevenog mesa, 2 jaja, 1 glavica crnog luka, 3 češnja bijelog luka, 4 kriške starijeg hljeba, 200 g mljevenih oraha, 2 kašike kisele vode, … Read More

0 komentari :

Objavi komentar