9. studenoga 2014.

Pečeno pile sa senfom i vinom





Sastojci

Broj osoba:
4 osobe
  •  1 pile oko 1,5 kg
  •   sol
  •  1 puna žlica senfa
  •  1/2 žličice papra
  •  2 žlice maslinovog ulja
  •  2 žlice bijelog vina
  •  1 kocka maslaca
  •  prstohvat sušenog ružmarina
  •  prstohvat sušenog timijana
  •  prstohvat sušenog mažurana
  •  1 glavica crvenog luka
  •  1 svježa paprika
  •   suncokretovo ulje za pečenje
  •  3 žlice bijelog vina za prelijevanje pileta
  •   Prilog:
  •  oko 1 kg krumpira
  •  1 mrkva
  •  2-3 režnja češnjaka


Priprema

Vrijeme pripreme:
120 min
Težina:
Jednostavno

  1. Pile očistiti, oprati i posušiti kuhinjskim papirom.
    Nasoliti izvana i iznutra.
    U maloj šalici pomiješati senf, papar, maslinovo ulje i vino. Premazati pile izvana najmanje pola sata prije pečenja, a poželjno je i duže.
    Prije pečenja, u unutrašnjost pileta staviti kocku maslaca, prstohvat ružmarina, majčine dušice i mažurana.
  2. U duboku posudu za pečenje uliti malo ulja i staviti pile na prsa. Okolo staviti prerezane popola 1 crveni luk i svježu papriku. Staviti peći u pećnicu zagrijanu na 240"C i odmah kad se stavi pile, smanjiti na 200"C. Peći oko 40 minuta.
  3. Izvaditi posudu i okrenuti pile na leđa. Kako se koža ne bi oštetila, najlakše je prevrnuti sa dvije vilice, jednu uvući u utrobu s gornje, drugu s donje strane i samo okrenuti pile.
    Okolo poslagati krumpir.
    Krumpir izrezati na četvrtine, mrkvu na kolutiće, češnjak popola, posoliti vrlo malo, popapriti, politi sa vrlo malo ulja i izmiješati.
    Peći 30-tak minuta.
  4. Opet izvaditi posudu pa okrenuti pile u prvobitan položaj, na prsa.
    Krumpir promiješati i sve vratiti u pećnicu na 15 minuta.
    Onda preliti pile bijelim vinom, pećnicu pojačati na 240"C i peći još 15 minuta.

0 komentari :

Objavi komentar