Ne znate šta ćete za večeru? Evo 10 zanimljivih recepata za jela sa jajima
POŠIRANO JAJE
POTREBNO JE
4 jaja, 4 parčeta tosta, 3 kašike senfa, 3 kašike rendanog parmezana, malo sirćeta, malo soli, biber
PRIPREMA
Poširajte jedno po jedno jaje u vodi sa malo sirćeta i soli. Poširajte ih po žeji, tvrdo ili mekano kuvana. Senf i parmezan pomešajte, pa dobijenu smesu rasporedite na četiri parčeta tosta. Na svaki tost stavite po jedno poširano jaje, pa odozgo posolite i pobiberite po želji. Ovo jedite uz kiselo mleko i salatu.
SLATKE PRŽENICE
POTREBNO JE
3 jaja, 1 kašika vode, 1/4 kašičice ekstrakta vanila, 4 parčeta hleba, 1 kašičica cimeta, 2 kašike šećera u prahu
PRIPREMA
U činiji izmutite 3 jaja, vodu, vanilu, šećer i cimet. Dobro umutite, da se cimet rastvori. Četiri parčeta hleba umočite u ovu smesu, i ostavite da odstoje oko 5 minuta. Poređajte hleb u pleh, i pecite na 180 stepeni dok ne dobije lepu zlatnožutu boju. Poslužite posuto šećerom u prahu, uz čašu hladnog mleka.
ZAPEČENA JAJA SA FETOM
POTREBNO JE
4 jaja, 3/4 šolje kisele pavlake, 1/2 šolje mleka, 1/4 kašičice soli, 1/4 kašičice bibera, 1/4 kašičice muskatnog oraščića, 2 mlada luka, 2 pečene paprike, 120 g mrvljene fete
PRIPREMA
Jaja, pavlaku i mleko dobro umutite, pa dodajte so, biber i muskatni oraščić. U to dodajte iseckan mladi luk, i beo i zeleni deo, i paprike isečene na komade, pa na kraju umešajte i feta sir. Sve sipajte u tepsiju, i pecite na 180 stepeni dok ne vidite da su jaja pečena.
MONKE KRISTO SENDVIČ
POTREBNO JE
4 parčeta tosta, 2 parčeta topljenog kačkavalja, nekoliko parčića šunke ili pečenice, 2 jaja, 1/4 šolje mleka, puter ili ulje za prženje
PRIPREMA
Od sastojaka napravite preklopljene sendviče, a po želji možete da dodate i druge sastojke, ali je bitno da sendvič sadrži neki vid kačkavalja. Sendviče dobro natopite pomešanim jajima i mlekom, pa to sve pržite na otopljenom puteru ili ulju.
JAJA U PARADAJZU
POTREBNO JE
4 paradajza, 4 kašike prezli, 4 kašike rendanog parmezana, 4 kašike seckanog zelenog dela od mladog luka, 4 jaja
PRIPREMA
Paradajzu odsecite gornju deo, pa kašikom izvadite sredinu. Izdubljeni paradajz pecite na 210 stepeni oko 10 minuta. Zatim izvadite paradajz, i u svaki stavite po jedno jaje. Preko toga pospite mešavinu prezli, parmezana i mladog luka, pa pecite dok ne vidite da je jaje gotovo.
KREMASTA SUPA SA PIRINČEM
POTREBNO JE
Pileća supa, 3 jaja, 1/4 kašičice soli, 1/4 šolje limunovog soka, 1/4 šolje seckanog peršuna, 1/2 šolje pečenog seckanog kikirikija, 1 šolja skuvanog pirinča
PRIPREMA
Jaja pomešajte sa solji, i dodajte limunov sok. Sve dobro promešajte, pa mešajući dodajte u tu mešavinu jednu šolju vruće pileće supe. Kada ste to umešali, dodajte još jednu šolju, i opet promešajte. Umešajte peršun i kikiriki, pa sve to sipajte u šerpu sa ostatkom supe. Dodajte i pirinač i promešajte.
ZAPEČENA JAJA SA ŠVAPSKIM SIROM
POTREBNO JE
4 jaja, 1 kašika brašna, 1 kašika mleka, 1/4 kašičice soli, 220 g švapskog sira, 1 šolja kisele pavlake
PRIPREMA
Odvojite belanca i žumanca, pa belanca umutite u čvrst šam. Brašno, mleko, so i žumanca dobro promešajte, pa u to dodajte pavlaku i sir. Dobijenu masu lagano pomešajte sa belancima. Sipajte u tepsiju, i pecite na 180 stepeni dok ne vidite da je dobilo zlatnožutu boju.
ZAPEČENA JAJA SA KOBASICOM
POTREBNO JE
1 paprika, 1 plavi patljidžan, 1 čen belog luka, 220 g kobasice, 6 jaja, 1 šolja rendanog sira
PRIPREMA
Papriku, plavi patljidžan i beli luk iseckajte i prodinstajte. Dodajte kobasicu, iseckanu na kolutiće, pa propržite još pet minuta. Sklonite sa ringle, i dodajte umućena jaja. Pomešajte sve, pa prespite u tepsiju. Preko toga stavite rendani kačkavalj, i pecite na 170 stepeni.
TORTILJE SA KAJGANOM
POTREBNO JE
4 jaja, 70 gr slanine, 200 g kukuruza, 1 paprika, 5-6 kiselih krastavčića, 8 tortilja, 200 g rendanog kačkavalja
PRIPREMA
Slaninu prepržite, a od jaja, kiselih krastavčića i paprike napravite kajganu. Kukuruz skuvajte, pa ga umešajte u kajganu, i dodajte isprženu i iseckanu slaninu. Na svaku tortilju stavite malo rendanog kačkavalja, pa kajganu rasporedite na sve tortilje. Zavijte, i stavite u rernu na 220 stepeni da se malo zapeče.
JAJA I PROMPIR
POTREBNO JE
700 g krompira, 4 jaja, 4 mlada luka, 3/4 šolje mleka, 3/4 šolje rendanog kačkavalja, so, biber
PRIPREMA
Krompire operite, očistite, i seckajte, pa propržite na ulju. Spremljem krompir poređajte u tepsiju, a preko toga sipajte smesu koju ćete napraviti od jaja, mleka, 1/2 šolje kačkavalja, soli i bibera. Malo promešajte viljuškom, da jaja uđu svigde između krompira, a odozgo stavite ostatak sira. Pecite na 180 stepeni, dok ne vidite da je dobilo lepu boju.
Preuzeto sa: http://zena.blic.rs/recepti/recepti-redakcije/21710/Ne-znate-sta-cete-za-veceru-Evo-10-zanimljivih-recepata-za-jela-sa-jajima
0 komentari :
Objavi komentar