9. listopada 2014.

Savjeti , šta spremiti za večeru

Ne znate šta ćete za večeru? Evo 10 zanimljivih recepata za jela sa jajima

Ako vam je ponestalo ideja za večeru, probajte neki od ovih zanimljivih recepata od jaja. Kajgana i jaje na oko su uvek dobar izbor, ali mogu da vam dosade. A jaja su jako univerzalna i, uz malo mašte, možete svašta da napravite od njih.
 

POŠIRANO JAJE

POTREBNO JE
4 jaja, 4 parčeta tosta, 3 kašike senfa, 3 kašike rendanog parmezana, malo sirćeta, malo soli, biber
 
PRIPREMA
Poširajte jedno po jedno jaje u vodi sa malo sirćeta i soli. Poširajte ih po žeji, tvrdo ili mekano kuvana. Senf i parmezan pomešajte, pa dobijenu smesu rasporedite na četiri parčeta tosta. Na svaki tost stavite po jedno poširano jaje, pa odozgo posolite i pobiberite po želji. Ovo jedite uz kiselo mleko i salatu.
 
SLATKE PRŽENICE

POTREBNO JE
3 jaja, 1 kašika vode, 1/4 kašičice ekstrakta vanila, 4 parčeta hleba, 1 kašičica cimeta, 2 kašike šećera u prahu
 
PRIPREMA
U činiji izmutite 3 jaja, vodu, vanilu, šećer i cimet. Dobro umutite, da se cimet rastvori. Četiri parčeta hleba umočite u ovu smesu, i ostavite da odstoje oko 5 minuta. Poređajte hleb u pleh, i pecite na 180 stepeni dok ne dobije lepu zlatnožutu boju. Poslužite posuto šećerom u prahu, uz čašu hladnog mleka.
 
ZAPEČENA JAJA SA FETOM

POTREBNO JE
4 jaja, 3/4 šolje kisele pavlake, 1/2 šolje mleka, 1/4 kašičice soli, 1/4 kašičice bibera, 1/4 kašičice muskatnog oraščića, 2 mlada luka, 2 pečene paprike, 120 g mrvljene fete
 
PRIPREMA
Jaja, pavlaku i mleko dobro umutite, pa dodajte so, biber i muskatni oraščić. U to dodajte iseckan mladi luk, i beo i zeleni deo, i paprike isečene na komade, pa na kraju umešajte i feta sir. Sve sipajte u tepsiju, i pecite na 180 stepeni dok ne vidite da su jaja pečena.
 
MONKE KRISTO SENDVIČ

POTREBNO JE
4 parčeta tosta, 2 parčeta topljenog kačkavalja, nekoliko parčića šunke ili pečenice, 2 jaja, 1/4 šolje mleka, puter ili ulje za prženje
 
PRIPREMA
Od sastojaka napravite preklopljene sendviče, a po želji možete da dodate i druge sastojke, ali je bitno da sendvič sadrži neki vid kačkavalja. Sendviče dobro natopite pomešanim jajima i mlekom, pa to sve pržite na otopljenom puteru ili ulju.
 
JAJA U PARADAJZU

POTREBNO JE
4 paradajza, 4 kašike prezli, 4 kašike rendanog parmezana, 4 kašike seckanog zelenog dela od mladog luka, 4 jaja
 
PRIPREMA
Paradajzu odsecite gornju deo, pa kašikom izvadite sredinu. Izdubljeni paradajz pecite na 210 stepeni oko 10 minuta. Zatim izvadite paradajz, i u svaki stavite po jedno jaje. Preko toga pospite mešavinu prezli, parmezana i mladog luka, pa pecite dok ne vidite da je jaje gotovo.
 
KREMASTA SUPA SA PIRINČEM

POTREBNO JE
Pileća supa, 3 jaja, 1/4 kašičice soli, 1/4 šolje limunovog soka, 1/4 šolje seckanog peršuna, 1/2 šolje pečenog seckanog kikirikija, 1 šolja skuvanog pirinča
 
PRIPREMA
Jaja pomešajte sa solji, i dodajte limunov sok. Sve dobro promešajte, pa mešajući dodajte u tu mešavinu jednu šolju vruće pileće supe. Kada ste to umešali, dodajte još jednu šolju, i opet promešajte. Umešajte peršun i kikiriki, pa sve to sipajte u šerpu sa ostatkom supe. Dodajte i pirinač i promešajte.
 
ZAPEČENA JAJA SA ŠVAPSKIM SIROM

POTREBNO JE
4 jaja, 1 kašika brašna, 1 kašika mleka, 1/4 kašičice soli, 220 g švapskog sira, 1 šolja kisele pavlake
 
PRIPREMA
Odvojite belanca i žumanca, pa belanca umutite u čvrst šam. Brašno, mleko, so i žumanca dobro promešajte, pa u to dodajte pavlaku i sir. Dobijenu masu lagano pomešajte sa belancima. Sipajte u tepsiju, i pecite na 180 stepeni dok ne vidite da je dobilo zlatnožutu boju.
 
ZAPEČENA JAJA SA KOBASICOM


POTREBNO JE
1 paprika, 1 plavi patljidžan, 1 čen belog luka, 220 g kobasice, 6 jaja, 1 šolja rendanog sira
 
PRIPREMA
Papriku, plavi patljidžan i beli luk iseckajte i prodinstajte. Dodajte kobasicu, iseckanu na kolutiće, pa propržite još pet minuta. Sklonite sa ringle, i dodajte umućena jaja. Pomešajte sve, pa prespite u tepsiju. Preko toga stavite rendani kačkavalj, i pecite na 170 stepeni.
 
TORTILJE SA KAJGANOM

POTREBNO JE
4 jaja, 70 gr slanine, 200 g kukuruza, 1 paprika, 5-6 kiselih krastavčića, 8 tortilja, 200 g rendanog kačkavalja
 
PRIPREMA
Slaninu prepržite, a od jaja, kiselih krastavčića i paprike napravite kajganu. Kukuruz skuvajte, pa ga umešajte u kajganu, i dodajte isprženu i iseckanu slaninu. Na svaku tortilju stavite malo rendanog kačkavalja, pa kajganu rasporedite na sve tortilje. Zavijte, i stavite u rernu na 220 stepeni da se malo zapeče.
 
JAJA I PROMPIR

POTREBNO JE
700 g krompira, 4 jaja, 4 mlada luka, 3/4 šolje mleka, 3/4 šolje rendanog kačkavalja, so, biber
 
PRIPREMA
Krompire operite, očistite, i seckajte, pa propržite na ulju. Spremljem krompir poređajte u tepsiju, a preko toga sipajte smesu koju ćete napraviti od jaja, mleka, 1/2 šolje kačkavalja, soli i bibera. Malo promešajte viljuškom, da jaja uđu svigde između krompira, a odozgo stavite ostatak sira. Pecite na 180 stepeni, dok ne vidite da je dobilo lepu boju. 

Preuzeto sa: http://zena.blic.rs/recepti/recepti-redakcije/21710/Ne-znate-sta-cete-za-veceru-Evo-10-zanimljivih-recepata-za-jela-sa-jajima
 

Related Posts:

0 komentari :

Objavi komentar