28. rujna 2014.

Čokoladni kolač sa petit beurre keksom


 Kada kombinaciju biskvitnog testa sa kakaom, žutog krema sa ukusom vanile upotpunimo keksom petit beurre ,dobijamo vrlo primamljivu poslasticu idealnu za posluženje sladokusaca svih uzrasta...





Sastojci:
Za kore:
3 jaja
80 g margarina
150 g šećera
40 g kakaa
12 g praška za pecivo
100 ml mleka
300 g brašna
Fil:
500 ml mleka
120 g šećera
60 g pudinga od vanile
40 g brašna
250 g margarina

500 g keksa petit beurre
200 ml mleka za natapanje
Glazura
150 g čokolade
50 ml ulja



Postupak:
Umutiti jaja i šećer.Dodati umućeni margarin i mleko u umućena jaja.Na kraju dodati brašno u koje je dodat prašak za pecivo.Sastojke dobro homogenizovati,da se dobije glatka smesa.
Ovu smesu podeliti na tri dela i peći na 200 stepeni 9-12 minuta.
Fil:
Izmešati puding i brašno,dodati šećer i 100 ml hladnog mleka.Ostalih 400 ml mleka zagrejati do ključanja i dodati u prethodno umućenoj smeši pudinga.Smešu kuvati uz stalno mešanje.
Kada se skuvana masa ohladi,dodati 250 g margarina i sve dobro sjediniti.
Petit beure se natapa u mleku.(Bitno je da se ne natopi suviše.Zato se vrlo kratko potapa u mleko i odmah vadi i slaže na tortu prema načinu na koji se kolač filuje)
Filovanje:
biskvitna kora - fil -natopljeni keks -pa opet kora...

Po vrhu staviti glazuru od čokolade (čokoladu i ulje rastopiti ,uz stalno mešanje i preliti preko kolača)

Kolač se služi nakon nekoliko sati,da bi keks malo odmekšao i da bi mogao lepo da se seče i servira.

 http://www.torta.rs

0 komentari :

Objavi komentar