1. kolovoza 2014.

Složenac od sireva

Složenac od sireva

Sastojci

1 paketić ili 2 jušne žlice želatine
600 ml jabučnog soka
sol, smeđi šećer
150 g svježeg kozjeg sira, 150 g svježeg ovčjeg sira
1 režanj češnjaka, oguljen i nasjeckan
1 jušna žlica sušenog bosiljka, bijeli papar
150 g zrelog camemberta,
150 g polumasnog mekanog sira
naribani muškatni oraščić
150 g plavog sira, 50 g svježeg sira
50 g omekšanog maslaca


Priprema

Namočite želatinu u skladu s uputama na paketiću, a zatim je na laganoj vatri rastopite u 6 jušnih žlica jabučnog soka. Dodajte preostali jabučni sok, a zatim sol i šećer. Jednu trećinu želatine rastopljene u jabučnom soku ulijte u kalup za kruh dužine 26 cm, te ostavite na hladnomu mjestu da se stvrdne. Za prvi sloj, pomiješajte kozji sir, ovčji sir, češnjak i bosiljak, te začinite paprom. Smjesu sira raširite po stvrdnutoj želatini. Sir prelijte drugom trećinom rastopljene želatine i opet ostavite da se stvrdne. Za drugi sloj, odstranite koru camemberta i mekanog sira, te pospite paprom i muškatnim oraščićem. Miksajte ručnim mikserom, a zatim smjesu razvaljajte između dva lista plastične folije, otprilike do veličine kalupa za kruh. Taj sloj sireva stavite na drugi sloj stvrdnute želatine. Prelijte preostalom tekućinom i još jednom ostavite da se stvrdne. Za treći sloj sira, napravite kremu od plavog sira, svježeg sira i maslaca. Razvaljajte između dva lista plastične folije, opet u veličini kalupa za kruh. Treći sloj sira stavite na posljednji sloj želatine i ostavite na hladnomu mjestu da se stvrdne. Pričekajte najmanje 10 sati prije nego izvadite iz kalupa.

Savjet

Ako se jabučni sok stvrdne prije nego ga dospijete izliti u kalup, zagrijte ga na pari, u posudi iznad vrele vode, dok ponovno ne dobijete tekućinu.
Lakše ćete izvaditi složenac iz kalupa ako ste ga na početku obložili aluminijskom folijom.

0 komentari :

Objavi komentar