24. kolovoza 2014.

Pita od gljiva i piletine

Volite lisnato tijesto i pite koje se od njega pripremaju? Ako potvrdno klimate glavom onda je recept koji slijedi je kao stvoren za vas – pita od gljiva i piletine, a sve umotano u lisnato tijesto.

Na Hungryaustralian blogu pronašli smo ovaj divan recept koji će sjajno poslužiti kao posebni ručak ili večera.

Potrebni sastojci:

pite3

  • 3 pileća karabatka bez kostiju
  • 2 glavice crvenog luka, naseckane
  • 1 ½ kašičica sušenog majorana
  • Vezica peršuna
  • 2 komada lisnatog tijesta
  • 1 kašika putera
  • 120 g slanine, nasjeckane na kockice
  • 120 g pileće džigerice, nasjeckane na veće komade
  • 200 g šampinjona nasjeckanih na četvrtine
  •  Jedno jaje
  • 2 kašike mlijeka


Rernu uključite da se grije na 180C.
U manju šerpu stavite 3 šolje vode, jedan nasjeckani crveni luk, majoran (ili neki drugi začin) i nekoliko stabljika peršuna pa sve pustite da prokuha. Kad  voda prokuha, smanjite temperaturu i ubacite pileće meso da se kuha desetak minuta.
Kad je meso kuhano izvadite ga na dasku za rezanje i ostavite da se prohladi pa meso isjecite na manje komadiće.
pita2

Na većoj tavi stavite puter da se otopi pa ubacite jednu isjeckanu glavicu luka da se lagano prži nekoliko minuta, stalno mješajući. Dodajte slaninu i sve dinstajte još jedan minut prije nego dodate gljive, džigericu i malo majorana, posolite, pobiberite i ostavite da se sve dinsta dok gljive ne dobiju smeđu boju. Ugasite šporet i smjesu ostavite sa strane.
U posudi izmješajte piletinu, smjesu iz tave, nasjeckan peršun i jedno jaje, sve dobro izmješajte i ostavite sa strane.
Plitki kalup za pite (okrugli ili duguljasti) namastite puterom ili margarinom pa dno i stranice obložite jednim dijelom razvaljanog lisnatog tijesta. Na tijesto stavite pripremljen fil, pa prekrijte drugim dijelom tijesta, po želji dekorišite.
Pre pečenja pitu premažite mlijekom i stavite da se peče 25-30 minuta dok ne poprimi lijepu zlaćanu boju.

0 komentari :

Objavi komentar