24. kolovoza 2014.

Margarita pita u ledu

Taj magični koktel Margarita! Koja ga žena ne voli? Još će vam se više svidjeti Margarita pita i to zaleđena. Osvježenje za pet





pagead2.googlesyndication.com pagead2.googlesyndication.com


Ovaj koktel (sigurno nazvan po nekoj prelijepoj Margariti) je napoznatiji koktel sa tekilom, a nastao je još 30-tih godina. Ako volite retro, ako vam se sviđa “Veliki Getsbi” i sve te zabave 20-tih i 30-tih, ili jednostavno volite Margarite, onda je ova pita vaš hit desert.
I ne plašite se, nema mnogo tekile, ali zato dominira divan osvježavajući okus limete. Ovo je odličan desert za ljetne večernje druženje.



Margarita pita u ledu – recept:

Kora:
Margarita

3 šolje mrvica graham krekera
3 kašike šećera
5 kašike otopljenog putera
Fil:
450 gr krem sira (na sobnoj temperaturi)
½ šolje šećera
6 kašika svježeg soka limete
2 kašike svježeg soka limuna
Korica 1 limete
2 kašike tekile
1 kašika Grand Marnier likera (nije obavezno)
Šlag i kolutići limete za ukras
Mrvice keksa stavite u posudu srednje veličine. Dodajte šećer i otopljeni puter i dobro izmješajte da se sjedini. Podmažite okruglu tepsiju za pitu i uspite mješavinu. Pritisnite i oblikujte koricu. Stavite tepsiju sa korom u zamrzivač da se stegne dok vi pravite Margarita fil.
U posudu stavite krem sir, ½ šolje šećera, sok limuna i limete, koricu limete, tekilu i Grand Marnier liker (ako ga koristite).
Električnim mikserom na nižoj brzini mutite sastojke. Kada dobijete sjedinjenu smjesu, malo pojačajte brzinu i mutite 5 minuta dok ne postane izdašna.
Izvadite tepsiju iz zamrzivača, uspite Margarita fil i zagladite površinu, pa zaledite sve tokom noći.
Prije služenja izvadite Margarita pitu iz zamrzivača na 10 ili 15 minuta. Komade režete oštrim nožem, a ukoliko budete imali poteškoća sa rezanjem, nož zagrijjte pod mlazom tople vode. Svi komad ukrasite sa malo šlaga i komadićem limete.

0 komentari :

Objavi komentar